Udbrud af chikungunyavirus-infektion i Lazio-regionen i Italien

De italienske sundhedsmyndigheder har rapporteret om et udbrud af chikungunyavirus-infektion i Lazio-regionen, dels i området omkring kystbyen Anzio og dels i Rom-området.

Indtil den 14. september er der rapporteret om 15 bekræftede tilfælde, heraf otte omkring Anzio og seks i Rom-området. Det sidste tilfælde blev primært vurderet som smittet i udlandet (personen havde rejst i Kroatien og Slovenien), men revurdering af sygehistorien har vist, at smitten med stor sandsynlighed også er sket i Anzio-området.

Yderligere seks personer er mistænkt for at være smittet, og de lokale myndigheder har iværksat kontrolforanstaltninger for at begrænse smitten.

Chikungunyavirus-infektion skyldes et RNA-virus, som forårsager feber og kraftige og evt. langvarige ledsmerter. Andre symptomer er muskelsmerter, hovedpine, kvalme, træthed og et udslæt. Differentialdiagnostisk skal overvejes infektion med dengue- eller zikavirus, hvis den rejsende har opholdt sig i et område, hvor disse virus også findes. Smitte overføres med myggen Aedes albopictus, som er vidt udbredt i området omkring Middelhavet, en som er påvist så nordligt som i Holland.

Rejsende til de to specifikke områder tilrådes at anvende værnemidler mod myg.

Det er anden gang, at Italien oplever et udbrud af sygdommen. Første gang var i 2007 i Emilia-Romagna-regionen i det nordøstlige Italien, hvor der blev påvist ca. 330 bekræftede eller mistænkte tilfælde. Dette udbrud var det først kendte udbrud af chikungunyavirus-infektion i Europa. Siden har der været mindre udbrud i Sydfrankrig i 2010 og 2014, og i 2017 er også påvist et mindre cluster i departementet Var med nu i alt syv bekræftede og to mistænkte tilfælde.