Forskere skal udvikle en vaccine mod streptokokker

Forskere fra Statens Serum Institut har modtaget millionbevilling fra LEO Fondet til at udvikle en vaccine mod infektioner med gruppe A-streptokokker.

Hvert år forårsager gruppe A-streptokokker (GAS) flere hundrede millioner infektioner på verdensplan, eksempelvis hudinfektioner, halsbetændelse og børnesår, men også alvorlige infektioner med kødædende bakterier, blodforgiftning, meningitis, barselsfeber og toksisk shock syndrom.

Siden december 2022 har GAS været i kraftig stigning i Danmark og en lang række andre europæiske lande, og der har også været en øget forekomst af invasive og alvorlige tilfælde.

”Behovet for en vaccine mod GAS er stort, og vi er derfor taknemmelige for, at LEO-fondet har valgt at støtte vores projekt. Vi ved allerede, hvad det er for et immunrespons, der kan angribe denne type bakterier, og vi har en god ide om, hvilke proteiner, der skal i vaccinen, for at den virker. Med denne bevilling kan vi gå i gang med at teste, om en vaccine baseret på disse proteiner rent faktisk er i stand til at beskytte mod infektion.”

Jes Dietrich, seniorforsker i afdelingen for infektionsimmunologi på SSI

Vaccinen er en proteinbaseret vaccine, der skal få kroppen til at danne T-celler og antistoffer mod streptokok -bakterien, så man bliver immun over for den type af infektioner.

Forskerne forventer at vaccinen er udviklet inden for tre år, hvorefter den er klar til klinisk udvikling.

Læs mere om GAS

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI