Humane rabiestilfælde på Borneo, Malaysia

Mellem den 1. juli 2017 og den 22. oktober 2018 er der rapporteret om 13 humane tilfælde af rabies fra delstaten Sarawak på Borneo, Malaysia. Seneste tilfælde blev rapporteret den 21. august 2018.

Borneo 01

Malaysia har senest rapporteret om rabiesudbrud i 1999 og blev i 2013 erklæret rabiesfrit.

Af de 13 personer er de 12 døde, og den overlevende person er rapporteret at have alvorlige neurologiske komplikationer. De 13 personer var mellem 3 år og 59 år, med syv tilfælde under 12 år.

Tolv tilfælde var bidt af et dyr, og den sidste person blev sandsynligvis inficeret gennem savl/sekret fra en hund til et åbent sår på hånden. Det vides ikke, om det er denne person, der har overlevet infektionen.

Pr. 20. oktober 2018 har 11 ud af 12 regioner i delstaten Sarawak rapporteret om rabies-tilfælde blandt dyr. Myndighederne har iværksat foranstaltninger bl.a. i forhold til information, vaccinationsprofylakse før og efter eksponering, vaccination af dyr og overvågning.

Der er ikke indført rejserestriktioner til Borneo, men rejsende til Borneo skal være opmærksomme på risikoen for rabies og undgå dyrekontakt. Ved dyrebid skal man omgående søge lægehjælp med henblik på at begynde vaccination m.v. Ved længerevarende rejse kan vaccination før afrejse overvejes.

Fakta om rabies

 • Rabies er en meget alvorlig sygdom, der rammer hjernen og det centrale nervesystem. 
   
 • Rabies er en såkaldt zoonose. Det vil sige, at den smitter fra dyr til mennesker, mens den ikke smitter fra menneske til menneske. 
   
 • Rabies smitter ved, at man bliver bidt/kradset af et smittet dyr.  
   
 • Hvert år opstår der 59.000 tilfælde af rabies i verden. 
   
 • Rabies kan forebygges ved hurtig behandling med vacciner og evt. rabies-immunoglobulin, hvis dette er tilgængeligt.

Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil