Børn udgør en meget lille del af de smittede med coronavirus

Denne uges trend og fokus rapport fra Statens Serum Institut viser, at børn fra 0-18 år kun udgør 2,6% af de smittede COVID-19 tilfælde. Kun 15 børn har været indlagt med COVID-19 diagnose.

Tal og fakta om COVID-19 hos børn

Under den igangværende coronavirusepidemi har der været meget fokus på børn. Ikke mindst nu, da genåbningen af landet er sat i gang, og de mindste børn er på vej tilbage til skoler og daginstitutioner.

Derfor handler denne uges trend og fokus rapport fra Statens Serum Institut (SSI) om børn.

Hvor mange børn er smittet?

I Danmark er der indtil videre påvist infektion med SARS-CoV-2 hos 175 børn under 18 år. Det svarer til 2,6% af det samlede antal bekræftede COVID-19 tilfælde.
Knap halvdelen (47%) af COVID-19 tilfældene blandt børn under 18 år var teenagere. 18% var under 2 år og 15 % var mellem 7-9 år.

”Det ses også af tallene, at børn under 1 år testes på samme niveau som voksne og ældre, men der er næsten 4 gange færre, som er positive blandt børn under 1 år”, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI.

Hvor mange børn har været indlagt?

Der er ikke blot langt færre COVID-19 smittede børn end voksne og ældre. Der er også langt færre, der bliver indlagt.

Ifølge rapporten har i alt 15 børn (9%) været indlagt i forbindelse med deres COVID-19 diagnose. Og ingen af dem har været så syge, at de har haft behov for intensiv behandling.
Hos voksne 18-59 årige er 12% af de påviste COVID-19 tilfælde blevet indlagt. Og for personer over 60 år er hele 52% blevet indlagt.

Ingen børn under 18 år er registeret som døde i Danmark som følge af COVID-19.

”Der er færre børn, der får påvist COVID-19 end voksne, og det ser også ud til, at børn i langt mindre grad bliver alvorligt syge”, siger Tyra Grove Krause.

Hvad siger de videnskabelige undersøgelser?

De danske tal for børn og COVID-19 smitte passer godt med de internationale data på området.

Således viser den seneste risikovurdering fra ECDC, at personer under 20 år udgør 2,6% af de omkring 266.000 COVID-19 tilfælde i Europa. I USA viser en undersøgelse fra CDC, at 1,7 % af knap 150.000 laboratoriebekræftede tilfælde var børn under 18 år. Og Ifølge WHO’s rapport fra deres besøg i Kina den 16.-26. februar var 2,4% af de registrerede COVID19 patienter under 18 år.
Meget tyder også på, at børn, der får påvist COVID-19, har mildere forløb. For eksempel viser et større studie i Kina blandt 728 laboratoriebekræftede og 1.407 mistænkte tilfælde af COVID-19 hos børn under 18 år, at over 90% havde milde eller asymptomatiske forløb.

Hvor meget smitter børn med COVID-19?

Fordi børn ofte har milde eller helt asymptomatiske forløb, er det blevet diskuteret, om børn udgør en væsentlig kilde til smittespredning af COVID-19, som man for eksempel ser det med influenza Her er konklusionerne mere uvisse.

En norsk gennemgang af relevant litteratur om emnet har fundet frem til syv forskningsartikler, der ser nærmere på spørgsmålet.

”Ifølge Folkehelseinstituttet er der ikke tilstrækkelig data til at underbygge, at børn udgør en væsentlig kilde til smittespredning af COVID-19.”

”Det er vist, at børn smittes på lige fod som voksne i familier. Men det er endnu uvist, i hvilken grad mildt syge og asymptomatiske børn er med til at sprede COVID-19 i samfundet. Her er der brug for flere studier”, siger Tyra Grove Krause.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil