SSI går med i europæisk samarbejde om at udvikle nye vaccine-adjuvanser

ENOVA skal blandt andet lette kommunikationen og udvekslingen af informationer om vacciner og vaccine-adjuvanser.

Enova-logo 02

SSI er gået med i det Europæiske Netværk for Vaccine Adjuvanser (ENOVA). Målet er at bringe eksperter og interessenter i Europa sammen inden for udvikling af adjuvanser og vacciner.

Professor Dennis Christensen fra Center for Vaccineforskning på Statens Serum Institut har fået posten som næstformand i ENOVA. Dermed spiller SSI en stor og vigtig rolle i samarbejdet.

ENOVA skal hjælpe til at styrke Europa som nummer ét i verden inden for vaccineforskning. Det skal blandt andet ske ved at styrke vidensdelingen inden for alle områder af vaccineforskningen. Og det skal ske ved at skabe en vidensbank for europæiske borgere omkring vacciner og vaccination. ENOVA vil også afholde workshops omkring adjuvanser, gennemføre træningsophold og støtte udvekslingsbesøg mellem forskere i ENOVA.

Effektivt værktøj

Vacciner er et af de bedste midler til at hindre og kontrollere smitsomme sygdomme. Det gælder både i mennesker og dyr. Til trods for, at man på denne måde med stor succes har fået kontrol over talrige smitsomme sygdomme, er der dog stadig mange sygdomme, hvor der endnu ikke findes effektive vacciner.

Adjuvanser er stoffer, som, når de bliver blandet med vaccine antigener, styrker immunforsvarets reaktion mod disse antigener. Derfor er de en meget vigtig del af den moderne vaccineudvikling.

Mens de gamle profylaktiske vacciner forhindrer sygdommen i at opstå, er terapeutiske vacciner en ny, lovende måde at behandle og helbrede kræft, samt smitsomme- og autoimmune sygdomme. Det sker ved at stimulere immunsystemet til at kæmpe mod sygdommen. Adjuvanser er vigtige dele i de nye vacciner. Deres rolle er at fremkalde en passende og effektiv reaktion fra immunsystemet.

ENOVA består af organisationer fra 28 lande i Europa. Det bliver betalt af midler fra COST gennem EU’s rammeprogram Horizon 2020. ENOVA koordineres af det engelske Vaccine Formulation Institute.

Læs mere

Man kan finde yderligere fakta om ENOVA på www.enova-adjuvant.eu

Fakta om ENOVA og Cost

ENOVA står for European Network of Vaccine Adjuvants.

ENOVA løber fra november 2017 til november 2021.

ENOVA omfatter organisationer fra: Belgien, Bosnien-Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Danmark, Estland, Frankrig, Makedonien, Grækenland, Tyskland, Island, Irland, Israel, Italien, Letland, Montenegro, Holland, Norge, Polen, Serbien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Tyrkiet, England og Tunesien.

ENOVA er en aktivitet under COST (European Coorporation in Science and Technology).

COST er et organ til finansiering af forsknings- og innovationsnetværk.

COST hjælper med at forbinde forskningsinitiativer i hele Europa.

COST sætter forskere i stand til at udvikle deres ideer og dele dem med andre forskere.

COST er på den måde med til at styrke forskning og innovation.

For yderligere oplysninger besøg COSTs hjemmeside www.cost.eu