Covid-19-vaccinens vej fra fabrik til arm

De første covid-19-vacciner ankommer snart til Danmark, men hvad sker der egentlig, fra vaccinerne pakkes på fabrikken, til de ankommer på Statens Serum Institut (SSI) og senere igen forlader SSI.

Mand går med rullevogn ned af gang med frysere til opbevaring af vacciner

Mens julen nærmer sig, venter alle i Danmark spændt på, at de første covid-19-vacciner kommer til landet.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) indstillede mandag den 21. december til EU-Kommissionen om at give en betinget tilladelse til markedsføring af Pfizer/BioNTech-vaccinen. Herefter udstedte EU-Kommissionen senere samme dag en betinget markedsføringstilladelse til vaccinen i EU.

Men hvad sker der egentlig, fra det øjeblik Kommissionen gav sin tilladelse, indtil de første bliver vaccineret i Danmark?

Fra fabrikken til Statens Serum Institut

Så snart EU gav sin tilladelse, begyndte Pfizer på deres lager at pakke de vacciner, som Danmark har bestilt.

Vaccinerne pakkes i Pfizers egne frysekasser, hvor de fryses ned ved hjælp af tøris. På den måde kan de holde sig i frysekassen i 15 dage ved en temperatur på mellem -60 og -80 grader. Dette dokumenteres ved ilægning af temperatur-loggere.

Vaccinerne kommer i hætteglas, der hver indeholder 5 doser. De pakkes i såkaldte trays, der hver kan rumme 195 hætteglas – svarende til 975 doser vaccine. Endelig har hver frysekasse plads til 5 trays – altså i alt 4.875 doser vaccine. Der skal således kun lidt over 20 frysekasser til at transportere 100.000 doser vaccine.

Når frysekasserne er pakket, læsses de på en lastbil og køres den omkring 1.000 kilometer lange tur fra Pfizers lager til Statens Serum Institut (SSI) i København.

Ved ankomsten til Statens Serum Institut

Når lastbilen med vacciner ankommer til SSI, kører den hen til det fryserum, hvor vaccinerne opbevares, mens de er på SSI.

Her sker der en ydre, visuel inspektion, hvor det tjekkes, om frysekasserne er intakte, og om lastbilens plombering er ubrudt. Samtidig kontrolleres sendingens papirer, fragtdokumenter og temperatur-loggere. På den måde sikrer man sig, at kølekæden ikke er blevet brudt, og at vaccinerne har været transporteret under den rette temperatur hele vejen.

Herefter tages vaccinerne ud af frysekasserne og flyttes ind i en af de 34 frysere, som SSI har købt til at opbevare covid-19-vaccinerne.

Da frysekasserne er fyldt med tøris, skal de, der flytter vaccinerne, være iført specielle handsker for at beskytte sig mod kulden. Samtidig arbejder de under tidspres. Fryserne kan nemlig kun være åbne få sekunder ad gangen, hvis de skal holde temperaturen. Derfor læsses så mange vacciner ind, som man kan nå på få sekunder, hvorefter man lukker døren og går hen til den næste fryser og gentager proceduren.

Mens de ligger i fryserne

Nu ligger vaccinerne i SSI’s frysere, indtil de skal sendes videre til deres endelige bestemmelsessted.

Her er de overvåget døgnet rundt under konstant temperatur, lige som et nødstrømsanlæg sikrer, at kølekæden ikke bliver brudt, hvis der skulle ske et strømsvigt.

Mens vaccinerne ligger i fryserne, registrerer, behandler og kvalitetssikrer SSI alle dokumenter om vaccinesendingen, så den kan frigives til salg i Danmark.

Ved afgangen fra Statens Serum Institut

Når vaccinerne er frigivet til salg i Danmark, er de parat til at blive sendt til deres bestemmelsessted rundt omkring i landet.

Man gentager så den omvendte procedure. Vaccinerne tages ud af fryserne og lægges på ny i frysekasserne fra Pfizer, som fyldes med tøris og temperatur-loggere. Frysekasserne læsses ombord på en lastbil, som plomberes og derefter forlader SSI igen.

Hvor ender de første vacciner?

Ved den første sending vacciner til Danmark, vil der blive sendt en lastbil af sted med vacciner fra SSI til hver af de fem regioner i Danmark.

Her kan der downloades billeder af fryserne på SSI - fx til brug i artikler med omtale af SSI.