Opdatering vedrørende HPV-vacciner til vaccination uden for børnevaccinationsprogrammet

Der er fortsat tilstrækkeligt med Gardasil 9-vacciner til at forsyne børnevaccinationsprogrammet.

HPV og drenge 02

Som omtalt i EPI-NYT 45/19 har den øgede internationale efterspørgsel på HPV-vacciner til vaccinationsprogrammer ført til, at producenten af Gardasil 9 nu i en lang periode ikke kan levere vaccinen til brug for personer, der får den uden for børnevaccinationsprogrammet. Statens Serum Institut (SSI) får således ikke flere Gardasil 9 til det private marked før tidligst i begyndelsen af 2021.

"Det er vigtigt at sige, at der stadig er tilstrækkeligt med Gardasil 9-vacciner til at forsyne børnevaccinationsprogrammet. Det gælder også catch-up vaccination i 2020 og 2021 af børn født i 2006 og 1. halvdel af 2007 samt af unge mænd i alderen 18-25 år, der har sex med mænd, når den netop indgåede aftale om finansloven for 2020 forventeligt bliver vedtaget af Folketinget", siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI. 

Man begynder ikke forfra

Der kan muligvis stadig ligge Gardasil 9-vacciner hos nogle læger eller vaccinationsklinikker til brug for det private marked. Som nævnt i EPI-NYT 45/19 forventes det, at det private marked i et vist omfang kan forsynes af parallelimporterede Gardasil 9. Disse vacciner vil i så tilfælde blive forhandlet via apotekerne. Det er ikke tilladt at anvende HPV-vacciner leveret gratis til brug i vaccinationsprogrammet til andet end dette.

"Personer, der er i gang med at blive HPV-vaccineret, og selv betaler for det, har allerede opnået en vis beskyttelse. På grund af mangelsituationen kan de risikere at skulle vente med færdiggørelsen af deres vaccinationsserie. Når vaccinerne igen bliver tilgængelige på det private marked, gives den/de manglende vacciner. Man begynder således ikke forfra med vaccinationsserien", siger Tyra Grove Krause.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil