SARS-CoV-2 er igen påvist i minkfarm, som var testet fri for covid-19

Dette resultat kan indikere, at virus har været til stede på farmen siden august, og at den har videreudviklet sig derfra. Det kan dog ikke udelukkes, at der er tale om en reintroduktion af en tæt beslægtet variant af ukendt oprindelse.

Billede af coronavirus 02

Den fjerde smittede minkfarm i Danmark blev første gang testet positiv den 11. august 2020. Denne farm var den første, hvor minkene ikke blev slået ned efter påvist infektion med SARS-CoV-2.

Efter negativt resultat ved PCR-undersøgelser af døde mink indsendt i løbet af september, blev der med henblik på fritestning af farmen undersøgt 300 svaberprøver ved PCR den 30. september 2020.

Alle prøver blev undersøgt med negativt resultat. Der blev desuden påvist antistoffer i alle blodprøver udtaget i besætningen den 19. august 2020 (60 prøver) samt den 2. oktober 2020 (60 prøver).

Ved den rutinemæssige overvågning af døde mink blev der igen, i prøver udtaget på farmen den 2. november 2020, påvist SARS-CoV-2 ved PCR. På denne baggrund blev der udtaget mistankeprøver den 6. november 2020, og der blev påvist SARS-CoV-2 i 26 ud af 35 svaberprøver. Der blev desuden påvist antistoffer i alle blodprøver udtaget samme dag fra 30 af de disse mink.

Fylogenetisk analyse af SARS-CoV-2 sekvenserne viser, at prøverne fra november er mere relateret til tidligere virus sekvenser fra samme farm end til nogen af de andre kendte minkvarianter. Dette resultat kan indikere, at virus har været til stede på farmen siden august, og at den har videreudviklet sig derfra. Det kan dog ikke udelukkes, at der er tale om en reintroduktion af en tæt beslægtet variant af ukendt oprindelse.

Læs mere

Læs mere om den reinficerede farm i denne rapport

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infek.bered-Ledelse stab / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil