Gul feber-vaccination anbefales til alle rejsende til Brasilien

Der har i 2018 til dato været påvist flere tilfælde af gul feber i Brasilien end i hele 2017, hvor der var et udbrud i foråret, og som medførte en midlertidig anbefaling om gul feber vaccination af alle rejsende til Brasilien.

Udbruddet blev erklæret overstået i september 2017, men i november blussede det op igen, og har nu bredt sig til områder, som normalt regnes for gul feber-fri, blandt andet til selve São Paulo by, hvor smittede aber blev påvist.

Der er forventning om fortsat smittespredning i de næste måneder, og det er usikkert i hvilket yderligere omfang områder, som normalt er fri for gul feber, kan blive inddraget. Desuden er der risiko for, at smittespredningen kan overgå fra en situation med smitte i primært skovområder til egentlig by-smitte.

På denne baggrund har Statens Serum Institut efter konference med sin rejsereferencegruppe besluttet indtil videre at anbefale gul feber-vaccination til alle rejsende til Brasilien over 9-månedersalder. Personer over 60 år samt gravide må vaccineres efter individuel vurdering, herunder om de skal opholde sig i et område i Brasilien med aktuel smittespredning. Der er fortsat ingen krav om gul feber-vaccination ved indrejse til Brasilien.

Vaccinen kan gives fra 9-månedersalderen. Beskyttelse indtræder 10 dage efter vaccination.

Der gives én dosis. Én vaccination giver livslang beskyttelse. Dette gælder også for personer, som tidligere er vaccineret mod gul feber.