Alle fem danske tilfælde af mæslinger er smittet med præcis den samme virus 

Det betyder, at de med overvejende sandsynlighed er en del af den samme smittekæde. Der er fortsat kun påvist få tilfælde i det aktuelle udbrud, og der er ikke anbefaling om at fremrykke vaccinationstidspunktet i børnevaccinationsprogrammet. Personer født før 1974 kan som udgangspunkt regne med, at de er immune mod mæslinger.

Maeslinger 01

Statens Serum Institut har genotypet mæslingevirus fra de to seneste mæslingepatienter i Danmark. Disse virus er 100% identiske med de første tre tilfælde. Det betyder, at de med overvejende sandsynlighed er en del af den samme smittekæde og bekræfter, at der aktuelt er et mindre udbrud af mæslinger i Danmark. Påvisning af evt. nye tilfælde vil fremgå af udbrudsbeskrivelsen på SSIs hjemmeside, som vil blive opdateret mindst én gang om ugen, så længe der kommer nye tilfælde.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er anbefaling om at fremrykke de normale vaccinationstidspunkter ved 15 måneder og 4 år i børnevaccinationsprogrammet. Hvis der optræder tilfælde i nærområdet, fx i vuggestuer, og der er bekymring hos forældrene, vil man dog uden videre kunne vaccinere første gang fra 12 månedersalderen, evt. samtidig med 3. DiTeKiPol/Hib og Prevenar. Kun hvis der har været egentlig udsættelse for smitte kan MFR-vaccinen gives før 12 måneders alder, og kun fra 6 måneder.

Siden 1. april 2018 har voksne, som ikke er immune mod mæslinger efter enten overstået sygdom eller MFR-vaccination haft mulighed for at blive gratis vaccineret mod mæslinger. Sundhedsstyrelsen har i brev af 8. oktober 2018 præciseret, hvorledes Vejledningen om gratis vaccination mod visse smitsomme sygdomme m.v. skal fortolkes i forhold til personer født før 1974.

For personer født før 1974, og som er vokset op i Danmark, kan man som udgangspunkt antage, at de er immune mod mæslinger. Dette skyldes viden om, at mæslinger ramte ca. 95% af en årgang op til årgang 1973. Kun i særlige tilfælde kan vaccination være relevant hos denne gruppe.

Det anbefales ikke at teste for immunitet forud for vaccination.

Se overvågningsdata for mæslinger i Danmark.

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil