To tilfælde af mæslinger påvist i Nordsjælland

Statens Serum Institut har påvist mæslingevirus hos to patienter. De har rejst sammen til Brasilien og formodes at være blevet smittet der. Læger i Hovedstadsområdet bør derfor lige nu være ekstra opmærksomme på symptomer på mæslinger.

Billede af mæslinger 01

Statens Serum Institut (SSI) har påvist mæslingevirus hos to patienter fra Nordsjælland, som begge har været indlagt på Hvidovre Hospital. Patienterne er udskrevet igen og er ikke længere smittefarlige. De har været på samme rejse til Brasilien hen over jul og nytår og er med stor sandsynlighed blevet smittet, mens de var der.

Den ene patient fik påvist akut-antistoffer mod mæslinger på Hvidovre Hospital, og diagnosen blev bekræftet på SSI den 14. januar. Den anden patient fik også påvist mæslingevirus i prøver undersøgt på SSI den 14. januar.

Flypassagerer kan være blevet udsat for smitte

Den ene patient blev syg den 5. januar under hjemrejsen fra Brasilien. Patienten mellemlandede i Amsterdam og fløj videre til København med flyselskabet KLM (Flynummer KL1131), med planmæssig ankomst til Kastrup lufthavn den 5. januar klokken 16.35.

SSI er i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) i færd med om muligt at sikre information til de relevante passagerer. Har man været ombord på den pågældende flyvning, bør man tjekke sin beskyttelse mod mæslinger. Har man haft sygdommen, eller er man fuldt vaccineret, er man beskyttet. Er man ikke beskyttet, bør man frem til den 26. januar kontakte sin egen læge eller vagtlæge telefonisk, hvis man får symptomer i form af kraftig forkølelse, feber og udslæt.

Patienten har i Danmark været hos sin praktiserende læge og også kortvarigt på arbejde under sygdommen, inden diagnosen blev stillet. STPS har sikret, at de relevante kontakter er blevet informeret.

Den anden patient fik de første symptomer den 9. januar. Denne har ikke været på arbejde eller hos egen læge men blev indlagt direkte på Hvidovre Hospital på grund af feber og nylig rejse til Sydamerika.

SSI har bestemt typen af mæslingevirus fra de to patienter. Begge er af typen D8. De er 100% identiske og matcher den virustype, der har cirkuleret globalt de sidste par år, herunder i både Nord- og Sydamerika, inklusive Brasilien.

Læger i Hovedstadsområdet bør derfor lige i disse dage være ekstra opmærksomme på symptomer på mæslinger.

Til sundhedspersonale om prøvetagning

Ved mistanke om mæslinger tages følgende prøver:

En blodprøve til mæslingevirus IgM/IgG-antistof-bestemmelse. IgM-antistoffer kan påvises ved udslæt.

Svælgpodning og urin til påvisning af virus ved hjælp af PCR. Muligheden for at påvise mæslingevirus er størst tidligt i sygdomsforløbet, men virus kan ofte påvises i flere uger efter den akutte sygdom. Et negativt fund udelukker ikke mæslinger.

Ved mistanke om mæslingesygdom er det vigtigt, at diagnostik og udredning foregår så hurtigt som muligt af hensyn til isolation og behandling af patienten, samt opsporing og evt. vaccination af personer, som har været udsat for smitte. Til diagnostik af mæslinger er serologisk påvisning ikke tilstrækkeligt. Påvisning af virus ved PCR er et krav. Det nationale WHO Reference Laboratorie for Morbilli og Rubella på SSI varetager karakterisering (typning og sekventering) af samtlige mæslingevirus-PCR-positive prøver i Danmark.

Da hurtig karakterisering af mæslingevirus er vigtig i forhold til smitteopsporing, bedes alle suspekte- såvel som mæslingevirus-PCR-positive prøver sendt hertil så hurtigt som muligt. Det anbefales, at tage telefonisk kontakt til virologisk vagthavende læge på SSI (i dagtiden tlf. 4033 6379, efter kl. 15.30 til vagthavende epidemiolog tlf. 4131 7404) for at forberede laboratoriet på ankomst af prøver, og derved undgå unødig forsinkelse af diagnosen og/eller virustypningen.

Læs mere

Læs mere om mæslinger på SSI's hjemmeside:

Læs mere om mæslinger i sygdomsleksikonet.

Se overvågningsdata for mæslinger i Danmark.

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil