Polio i verden - opdatering

Polio er tæt på at være udryddet i hele verden, men målet er truet. WHO har derfor siden maj 2014 erklæret international spredning af poliovirus (både vildtype og vaccinetype) for en folkesundhedsmæssig krise af international betydning (senest opretholdt og opdateret af WHO i maj 2019).

Polio 01

WHO's krisekomité har på sit seneste møde vurderet, at risikoen for international spredning af poliovirus er på det højeste niveau, siden den internationale krisesituation blev erklæret i 2014.

Aktuelt er der risiko for spredning af vild poliovirus (VPV) fra Afghanistan, Pakistan og Nigeria, tabel 1. Nigeria er fortsat med på denne liste, selvom der ikke er rapporteret tilfælde af vild poliovirus i hele 2017-2018 og 2019 indtil nu. Der er derimod påvist cirkulerende vaccinestamme-poliovirus (cVDPV)* i Nigeria i 2019, senest den 19. maj. Derudover vurderer WHO, at der også er risiko for international spredning af cVDPV fra Somalia, Papua Ny Guinea og Indonesien.

Tabel 1. Oversigt fra WHO med lande hvor vild poliovirus (VPV) og cirkulerende vaccinestamme-poliovirus (cVPV)* er påvist pr. 26. juni 2019 og til sammenligning i hele 2018, samt dato for seneste sygdomsdebut med slappe lammelser

Bliv revaccineret inden rejsen

Det betyder, at der p.t., og i medfør af det internationale sundhedsregulativ (IHR), er krav om (re)vaccination mod polio ved udrejse for personer, der har opholdt sig i mindst fire uger i enten Afghanistan, Pakistan, Nigeria, Somalia, Papua Ny Guinea eller Indonesien, og hvor den seneste poliovaccination er givet for mere end 1 år siden.

I denne situation anbefaler de danske myndigheder, at revaccinationen gives inden afrejse fra Danmark, primært for at sikre, at den rejsende får en kvalitetssikret vaccine under sterile forhold. Vaccinationen skal dokumenteres i det gule internationale vaccinationskort.
Hvis man allerede er revaccineret inden for 12 måneder (og rejser ud af landet igen inden for denne periode), skal man medbringe sit almindelige vaccinationskort som bevis for vaccinationen.

SSI’s rejseside vil særlige forhold om poliovaccination fremgå øverst på den enkelte landeside.

Ved rejser til lande, hvor der er påvist VPV eller cVDPV er inden for de seneste 3 år, men hvor der ikke er tegn på spredning til andre lande, bør alle rejsende være fuldt vaccineret mod polio. Dette gælder aktuelt for rejsende til Syrien, Den Demokratiske Republik Congo, Kenya, Mozambique og Niger.

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil