Bloddonorscreeningen 2018: Ingen hiv-positive

De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der ikke blev fundet nogen hiv-positive bloddonorer i bloddonorscreeningen i 2018 og kun ganske få tilfælde af hepatitis B og C.

Blod 01

Mænd, der har sex med mænd, kan snart blive bloddonorer, hvis de ikke har haft sex med en mand i fire måneder.

Statens Serum Institut (SSI) har netop offentliggjort tallene for bloddonorscreeningen sidste år. Ud af de 279.423 blodtapninger, der blev testet for hiv og hepatitis B og C i 2018, var der ingen hiv-positive. Samtidig var der kun ét tilfælde af hepatitis C samt fire hepatitis tilfælde af B.

Bloddonorerne i det danske bloddonorkorps er altså stadig kun i meget ringe grad smittet med nogen af de tre sygdomme.

Ny bekendtgørelse

Som en konsekvens af såvel det lave antal hiv-positive bloddonationer, de forbedrede blod-screenings tests samt den stærkt reducerede sygelighed og dødelighed af hiv-sygdommen, har folketinget vedtaget, at mænd der har eller har haft sex med mænd ikke længere skal have livslang karantæne som bloddonorer.

Det forventes, at en ny bekendtgørelse herom træder i kraft i indeværende år, og at karantæneperioden for mænd, der har haft anal eller oral sex med en mand, bliver på fire måneder. Dermed er det på linje med karantænen for andre risikoaktiviteter (piercing, sex med prostituerede, sex med personer fra Afrika, Asien, Syd- eller Mellemamerika m.m.).

Læs mere i EPI-NYT 19/19

Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil