Dadler formodet smittekilde til hepatitis A-udbrud

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et sygdomsudbrud med smitsom leverbetændelse forårsaget af hepatitis A-virus. Det tyder på, at smittekilden kan være dadler og sagen efterforskes videre i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Udbruddets omfang

Udbruddet omfatter indtil videre 13 patienter, otte kvinder og fem mænd I alderen 17-79 år. Patienterne er blevet syge fra december 2017 og frem. Patienterne er bosat over hele landet, og tolv har været indlagt. Virus fra seks af patienterne er blevet typebestemt til type 3A, og foreløbigt har genetiske undersøgelser vist at fire er identiske, hvilket kan tyde på en fælles smittekilde.

Sporing af kilden

For at undersøge smittekilden til udbruddet, har Statens Serum Institut udført omfattende interviews med patienterne samt lavet en såkaldt case-kontrol-undersøgelse. Under de indledende interviews, kom dadler, som flere af patienterne angav at have spist, under mistanke. Sammenhængen mellem dadler og sygdomsrisiko blev derefter undersøgt i en case-kontrol-undersøgelse. Her sammenligner man, hvor ofte patienterne har spist en række konkrete fødevarer med tilsvarende oplysninger fra en sammenlignelig gruppe af raske danskere. Resultaterne viser, at smittekilden kan være dadler, da patienterne langt oftere havde spist denne fødevare. Dadlerne beskrives af de fleste patienter som bløde, mørke dadler med sten købt i Rema1000. Resultaterne er overgivet til Fødevarestyrelsen, der arbejder på at finde ud af, hvilke dadler der kan være tale om.

”Vi forventer fortsat, at der kommer flere patienter, da der går ca. fire uger, fra man har spist de forurenede dadler, til man eventuelt bliver syg med hepatitis A. Vi tror, at en del danskere kan have spist dadler hen over julen og muligvis også i januar måned”
Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut

Hepatitis A smitter især via mad eller drikkevand, der er blevet forurenet med virus fra menneskelig afføring. Sygdommen er sjælden i Danmark, men i den aktuelle situation var patienterne smittet i Danmark. Det tydede derfor på, at en fødevare solgt i Danmark kunne være smittekilden, hvilket har ligget til grund for undersøgelsen. Mange danskere er blevet vaccineret mod hepatitis A i forbindelse med udlandsrejse.

De fleste hepatitis A-tilfælde har et mildt forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarré. De fleste børn under 5 år udvikler ikke symptomer, mens langt de fleste voksne vil udvikle typiske symptomer på leverbetændelse med gulfarvning af huden og det hvide i øjnene, samt mørkfarvning af urinen og lys afføring. 

For mere information om symptomer og diagnostik af hepatitis A se sygdomsleksikon.

Koordinering af efterforskningen sker i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Steen Ethelberg

Kontakt

Steen Ethelberg, Afsnitsleder, Infektionsepidemiologi & Forebyggelse / Fødevare- og vandbårne sygdomme og zoonoser
T. 32683545 @. set@ssi.dk Se profil