Nyt PCR hjemmeteststudie til overvågning af covid-19

Statens Serum Institut og Danske Regioner har sammen igangsat et nyt overvågningsstudie af covid-19-smitten i Danmark under navnet “PCR Hjemmetest Studie”.

10.000 personer er blevet inviteret til at deltage i “PCR Hjemmetest Studie”, som er det første hjemmebaserede PCR-selvpodningsredskab i overvågningen af covid-19 i Danmark. Da langt færre end tidligere får foretaget PCR-test på testcentrene, vil man med dette projekt undersøge om PCR hjemmetest udført af frivillige borgere, kan bruges til overvågning af covid-19.

Det er første gang, at hjemmebaseret PCR-test igangsættes som et redskab i overvågning af covid-19 i Danmark, og det sker i samarbejde mellem Danske Regioner og Statens Serum Institut (SSI).

”PCR Hjemmetest kan vise sig at være et nyttigt redskab i overvågningen af covid-19 herunder af nye virus varianter. Vi håber derfor, at så mange som muligt af de inviterede har lyst til at deltage og bidrage med viden omkring denne nye testmetode samt den aktuelle smitte”, siger Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI.

På sigt kan PCR hjemmetest også bidrage til overvågning af andre luftvejsvira.

Hjemmetest

Bloddonorer inviteret til at deltage i “PCR Hjemmetest Studiet”

10.000 tilfældigt udvalgte bloddonorer er sammen med deres husstandsmedlemmer, både børn og voksne, inviteret til at deltage i “PCR Hjemmetest Studiet”.

“Bloddonorer har tidligere med stor succes hjulpet i covid-19-overvågningen, blandt andet i forbindelse med bloddonorundersøgelsen for antistoffer mod SARS-CoV-2. Vi håber, at de igen har lyst til at hjælpe i dette vigtige overvågningsstudie”, siger SSI´s direktør Henrik Ullum.

Deltagerne får tilsendt PCR testkit med posten til deres folkeregisteradresse, så de hjemme kan foretage prøve registrering samt pode sig selv én gang om ugen i fire uger. Via TestCenter Danmarks Webapp kan alle med NemID/MitID adgang samt et udleveret testkit registrere deres prøve eller registrere en prøve på vegne af deres børn under 15 år. I TestCenter Danmarks Webapp scannes prøven, der er mulighed for at besvare et kort spørgeskema om symptomer, en trinvis selvpodningsinstruks samt instruks om afsendelsen af prøven via posten til Statens Serum Institut. På Statens Serum Institut vil prøven tilgå en PCR analyse og borgere vil kunne se deres testsvar via sundhed.dk.

Information omkring studiet kan ses på TestCenter Danmarks hjemmeside 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI