Influenzaen er over os og årets influenzavaccine virker

I sidste uge steg antallet af danskere der fik påvist influenza markant, og det betyder travlhed hos landets praktiserende læger, hos vagtlægerne og på hospitalerne. Det ses tydeligt af tallene fra influenzaovervågningen på Statens Serum Institut.

”Vi kan se, at både antallet af patienter, der besøger egen læge med influenzalignende symptomer, personer der får påvist influenza ved en mikrobiologisk prøve, og personer der er indlagt på hospitalet med influenza, er steget i forhold til de forrige uger”, siger læge Ida Glode Helmuth fra Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut.

Det er influenza af typen A(H1N1), der foreløbig dominerer dette års influenzasæson, og det er godt nyt til de personer, der er blevet influenzavaccineret, idet denne type er indeholdt i årets influenzavacciner. Statens serum Institut har beregnet en foreløbig effektivitet af årets influenzavaccine på 50 % overfor influenza A(H1N1), effektiviteten er noget højere blandt dem der er under 65 år (66 %).

”Er man blevet vaccineret imod influenza i denne sæson, har man halveret sin risiko for at blive syg med influenza”, siger læge Ida Glode Helmuth. ”Skulle man være så uheldig at få influenza selvom man er vaccineret, har man en lavere risiko for alvorlig influenza”.

Influenza A(H1N1) har cirkuleret i befolkningen i flere sæsoner, og der er derfor en del borgere, der allerede vil være immune mod netop denne type. Det betyder at den fortrinsvist rammer børn og yngre voksne, som ikke har opbygget immunitet endnu.

For yderligere information se denne uges INFLUENZA-NYT og tal fra influenzaovervågningen her.