Ny professor på Statens Serum Institut (SSI) har fokus på malariavacciner og malariaimmunitet

Michael Theisen fra Afdeling for Medfødte Sygdomme på SSI er blevet udnævnt til professor ved Københavns Universitet (KU).

Billede af Michael Theisen

SSI har fået en ny professor. Det er seniorforsker Michael Theisen fra SSI’s Afdeling for Medfødte Sygdomme, der er blevet udnævnt til professor ved KU.

Professoratet er etableret som følge af en aftale mellem SSI og KU, der skal sikre et udvidet samarbejde mellem de to institutioner.

Michael Theisen er i forbindelse med udnævnelsen blevet tilknyttet Institut for Immunologi og Mikrobiologi på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU.

Det nye professorat fokuserer især på forskning i malariavacciner og malariaimmunitet. Malaria er et stort globalt sundhedsproblem med henved 220 million nye tilfælde og 450.000 dødsfald om året. Ca. 95% af disse dødsfald forekommer blandt børn under fem år i Afrika syd for Sahara.

"Malaria skyldes en parasit, der spredes via myg. Vores forskning fokuserer især på udvikling af en vaccine, som slår parasitten ihjel inde i myggen og på den måde bryde smittekæden. Det kaldes en "transmissionsblokerende vaccine" og er en klog taktik, hvis man ser på tallene. I en myg er der cirka 100 malariaparasitter, mens der er milliarder i et menneske. Derfor er den numeriske chance for succes med at uskadeliggøre parasitten langt større, hvis man går efter den, mens den opholder sig i myggen", siger Professor Michael Theisen. Han fortsætter:

"Det er vores ambition inden for de næste 4-5 år at producere og afprøve to malariavacciner dels i Europa og dels i Afrika".

Hos SSI er man glade for aftalen og ønsker den nye professor tillykke med udnævnelsen.

"For den enkelte forsker er et professorat en attraktiv mulighed for at fortsætte karrieren på SSI. Men aftalen styrker også forholdet mellem SSI og KU blandt andet vedrørende strategisk samarbejde og forskeruddannelse. Som ved andre professorater kræver stillingen omfattende forskning på internationalt niveau og fagkyndig bedømmelse", siger SSI’s administrerende direktør Mads Melbye.

Michael Theisen

Kontakt

Michael Theisen, Seniorforsker, Medfødte Sygdomme / Malaria vacciner
T. 32688552 @. mth@ssi.dk Se profil