Der er stadig kighosteepidemi i Danmark

Der er ikke nogen tegn på, at kighosteepidemien er ved at klinge af. I november blev der påvist lige så mange tilfælde som i oktober, viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Kighoste 01

Det snart tre måneder siden, at SSI meldte ud, at Danmark er ramt af en kighosteepidemi og der er ikke noget i tallene fra overvågning af kighostetilfælde, der tyder på, at epidemien er ved at klinge af. I november måned blev der således påvist 629 tilfælde af kighoste. Det er stort set det samme som i oktober, hvor tallet var 627 tilfælde.

”Dermed er det tydeligt, et kighosteepidemien endnu ikke er ovre. I år har vi indtil nu påvist 3.069 tilfælde af kighoste i Danmark. Det er det højeste antal, der er registreret i nyere tid”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Fyn er særlig hårdt ramt

I august meldte SSI ud, at der siden maj havde været flere tilfælde af kighoste end normalt. Og da antallet fortsatte med at stige i august, vurderede SSI, at der var tale om en landsdækkende epidemi.

”Normalt ser vi cirka 80 tilfælde af laboratoriepåvist kighoste pr. måned. Nu har der imidlertid i seks måneder i træk været dobbelt så mange tilfælde eller flere. I de seneste fire måneder har tallet været mere end fire gange så stort som normalt. Og i oktober og november var der næsten otte gange så mange tilfælde, som der plejer at være”, siger Peter Henrik Andersen.

I alle dele af landet er der langt flere tilfælde af kighoste end normalt. Epidemien er dog ikke jævnt fordelt. Fyn er for eksempel hårdt ramt med 653 ud af de 3.069 tilfælde. Omvendt har der kun været 15 tilfælde på Bornholm. På Fyn er tallet dog faldet markant i november måned.

Alle aldersgrupper er ramt

Kighosteepidemien har ramt alle aldersgrupper. Dog er der ekstra mange tilfælde blandt børn under fem år, større børn fra 10-14 år og voksne i alderen 40-49 år.

Blandt børn under to år, som er i særlig risiko ved kighoste, har der været 271 tilfælde. I de 234 tilfælde, hvor man kender barnets vaccinestatus var 96 uvaccinerede. 27 havde modtaget én vaccine, 67 to vacciner og 44 alle tre vacciner (16,5%).

”Det er flere end normalt i denne aldersgruppe. Der plejer der at være cirka 10% fuldt primærvaccinerede i ikke-epidemi år, der alligevel får kighoste, og det er nu på 16,5%. Det høje tal skyldes formentlig, at der lige nu er et usædvanligt stort smittetryk," siger Peter Henrik Andersen.

Mange gravide er blevet vaccineret

Som en konsekvens af epidemien, blev der den 1. november indført et midlertidigt tilbud til gravide i tredje trimester om, at de gratis kan blive vaccineret mod kighoste.

Hvor mange, der har taget imod tilbuddet, ved man dog endnu ikke præcis.

”Det vi kan se, er, at siden den midlertidige ordning trådte i kraft og frem til den 11. december har i alt 2.305 kvinder i alderen 18-45 år fået en diTeki-vaccine. I samme periode 2018 var dette tal kun 68, så det tyder på, at tilslutningen til vaccinationsprogrammet har været høj”, siger Peter Henrik Andersen.

Han peger dog på, at tallet også omfatter kvinder, som ikke var gravide på vaccinationstidspunktet. For eksempel kan der være øget vaccination til visse grupper af sundhedspersonale.

Tilbuddet om gratis kighostevaccination af gravide i tredje trimester varer frem til den 31. januar 2020.

Læs mere

Læs mere om kighosteepidemien i EPI-Nyt.

Se overvågningsdata for kighoste i Danmark.

Kontakt

For yderligere oplysninger omkring overvågningstallene kontakt:
Seniorforsker Tine Dalby på tid@ssi.dk eller telefon 3268 3256.

For yderligere oplysninger omkring kighoste, håndtering og vaccinationstilbuddet til gravide kontakt:
Afdelingslæge Peter Henrik Andersen på pea@ssi.dk eller telefon 3268 3265.


Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil