Stigning i kighoste i maj og juni

Luftvejsinfektionen kighoste steg i maj og juni måned ud over det normale i det meste af landet. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).

SSI har observeret en stigning i forekomsten af kighoste i Danmark i løbet af maj og juni måned 2023.

Antallet af påviste tilfælde af kighoste er normalt under 80 til 100 tilfælde om måneden. Men i maj måned blev der påvist 104 tilfælde, og i juni blev der påvist mindst 284 tilfælde.

”I lighed med mange andre luftvejsinfektioner har forekomsten af kighoste været meget lav i perioden under og efter covid-19 restriktionerne, og stigningen nu er derfor endnu mere markant,” siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra afdelingen for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på SSI.

Stigningen er set i det meste af landet, men særligt på Fyn er stigningen markant.

Kighoste forekommer typisk med øget forekomst hvert tredje til femte år. De seneste epidemier af kighoste i Danmark fandt sted i 2016/17 og 2019/20.

”Det er derfor ikke usædvanligt, at der igen er en stigning i antallet af tilfælde. Hvorvidt stigningen går i sig selv igen, eller fortsætter til epidemisk niveau, er endnu for tidligt at spå om - men man bør aktuelt være ekstra opmærksom på diagnosen hos både børn og voksne,” siger Peter Henrik Andersen.

Læs mere i EPI-NYT UGE 27

Størst stigning blandt de unge

Det er især blandt de 10 til 19-årige, at der er en stigning, hvilket er normalt. Men andelen er aktuelt større sammenlignet med epidemien i 2019/20.

Der har i juni måned været anmeldt et dødsfald af kighoste hos et for tidligt født barn på 2 måneder.

Kighostevaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneders-alderen samt ved 5 år - beskyttelsen vurderes at vare 5-10 år, og beskyttelsen blandt unge er således forventeligt lav.

Læs mere om kighoste (sygdomsbeskrivelse)

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI