Vaccination mod Human Papilloma Virus (HPV)

Human papillomavirus (HPV)-infektion kan forårsages af over 100 forskellige HPV-undertyper. Nogle typer forårsager hudinfektioner (fx hudvorter), andre typer forårsager infektioner på slimhinder, fx kønsvorter (kondylomer) og kroniske fissurer (revner).

Blandt alle disse HPV-typer har nogle HPV-infektioner højere risiko for at kunne føre til kræft.

Den hyppigste kræftform forårsaget af HPV er livmoderhalskræft, men HPV-infektioner er også ansvarlige for en række andre mere sjældne kræftformer, fx analkræft, kræft i skeden og de udvendige kvindelige kønsorganer, peniskræft og visse typer kræft i hoved-hals-regionen, fx kræft i mandlerne og tungeroden.

Gardasil®9 som anvendes i børnevaccinationsprogrammet, beskytter mod syv typer HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58), som er skyld i op mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, samt to typer af HPV (6 og 11) som er skyld i op mod 90% af kondylomer (kønsvorter).

Vaccinen yder også beskyttelse overfor de typer af HPV-infektioner, der er ansvarlig for HPV-relateret analkræft tilfælde, HPV-relateret kræft i skeden og de udvendige kvindelige kønsorganer. Peniskræft og visse typer kræft i hoved-hals-regionen, fx kræft i mandlerne og tungeroden kan også forårsages af HPV-infektion. Det forventes, at vaccinen også har en effekt mod disse kræfttyper.

Læs mere om Human Papilloma Virus (HPV) i sygdomsleksikon.

Vaccination før seksuel debut

HPV smitter ved sex, og brug af kondom er ikke en effektiv beskyttelse mod HPV-smitte. Den største effekt af HPV-vaccination opnås inden, man bliver smittet, hvilket vil sige før den seksuelle debut.

Det er derfor, HPV-vaccination er målrettet de 12-årige.

HPV-vaccinen er alene til forebyggelse og har ikke effekt på aktive HPV-infektioner eller eksisterende kræftsygdom. Også af den grund er det bedst at blive vaccineret, før man begynder at have sex.

Eksterne links

Bekendtgørelse om gratis vaccination mod visse smitsomme sygdomme m.v. (Bekendtgørelse nr. 1679 af 10 december 2023)

Se vores faktaark om HPV-vaccination og livmoderhalskræft
HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet 
Fakta om livmoderhalskræft

Se vores faktaark om HPV-vaccination og livmoderhalskræft

HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet 

Fakta om livmoderhalskræft