Vaccination mod livmoderhalskræft (HPV)

Vaccination mod livmoderhalskræft (HPV-vaccination) har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009. Tilbuddet gælder for piger og unge kvinder i alderen 12-17 år.

HPV står for Human Papilloma Virus. Der findes mere end 100 HPV-typer – heraf er cirka 15 kræftfremkaldende. Den HPV-vaccine, som anvendes i børnevaccinationsprogrammet beskytter mod syv typer HPV (16,18,31,33,45,52 og 58), som er ansvarlig for op mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Risikoen for at få livmoderhalskræft forventes således at falde med cirka 90 % efter vaccination. Desuden beskytter vaccinen mod 2 typer af HPV (6 og 11) som er ansvarlig for op mod 90% af kondylomer.

Vaccination før seksuel debut

HPV smitter ved sex, og brug af kondom er ikke en effektiv beskyttelse mod smitte med HPV. Den største effekt af HPV-vaccination opnås inden, at man bliver smittet, hvilket vil sige før den seksuelle debut. Det er derfor, at HPV-vaccination er målrettet de 12-årige piger.

HPV-vaccinen er alene til forebyggelse og har ikke effekt på aktive HPV-infektioner eller eksisterende kræftsygdom. Også af den grund er det bedst at blive vaccineret, før man begynder at have sex.

HPV-vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram

Der findes tre vacciner Cervarix®, Gardasil® og Gardasil9®. Vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram har varieret: fra januar 2009 til februar 2016 anvendtes den 4-valente Gardasil®, fra februar 2016 til 1.11 2017 anvendtes Cervarix® og med skæringsdato 1.11 2017 anvendes Gardasil®9. Hvilken vaccine, der indgår afgøres via et udbud.

Piger, der er under 15 år ved første vaccination, skal have to doser Gardasil®9. Minimumsintervallet mellem de to doser er 5 måneder, og vaccinationsserien skal være færdiggjort inden for 13 måneder. Såfremt disse intervaller ikke overholdes, skal der gives i alt tre doser. Minimumsintervallet mellem anden og tredje dosis er i så fald tre måneder.

Piger der er 15 år of derover ved første vaccination skal have tre doser måned 0, 2 og 6. Minimumsinterval mellem 1. og 2. vaccine er én måned og mellem 2. og 3. vaccine tre måneder. Alle tre vacciner skal så vidt muligt gives inden for ét år. Hvis der går længere tid end anbefalet skal man havenæste vaccine hurtigst muligt. Der begyndes aldrig forfra.

Det anbefales at piger, som har et svækket immunforsvar på vaccinationstidspunktet, får 3 doser, dvs. samme vaccinationsserie som for piger, der er 15 år eller derover.

Unge kvinder, som er startet med Cervarix®, skal gennemføre hele vaccinationsprogrammet med Cervarix®, så længe den er på lager hos lægerne.

Se "HPV-vaccination - særligt for sundhedsfagligt personale" for yderligere information om intervaller for vaccination.

HPV-vaccination i andre lande

Siden 2009 er over en halv million danske kvinder blevet vaccineret mod livmoderhalskræft. I mange lande er vaccinen - ligesom i Danmark – en del af deres børnevaccinationsprogram, og på verdensplan er der givet mere end 248 millioner doser.

Der er siden begyndelsen af 2017 blevet distribueret mere end 24 millioner doser Gardasil®9 på verdensplan. De 9 mio. doser er distribueret i USA og de resterende 15 mio. doser i resten af verden. Gardasil®9 blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder i december 2014, og vaccinen blev godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder i oktober 2015.

Andre kræftformer der skyldes HPV

HPV-infektioner er også ansvarlige for en række andre mere sjældne kræftformer, fx kræft ved endetarmsåbningen (analkræft), peniskræft, kræft i skeden (vagina) og kræft i de udvendige kvindelige kønsorganer (vulvakræft). HPV-infektion er desuden årsag til visse typer kræft i hoved-hals regionen, fx kræft i mandlerne.