Virkning og bivirkninge ved HPV-vaccination

I de fleste tilfælde vil kroppens immunforsvar selv være i stand til at bekæmpe en HPV-infektion, men i nogle tilfælde bliver infektionen kronisk, og kan forårsage celleforandringer (forstadier til kræft) og eventuel udvikling af HPV-relaterede kræfttyper.

Effekten af HPV-vaccination

Gardasil®9, beskytter mod 9 typer HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58).

Typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 er ansvarlig for op mod 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft, hvoraf især typerne 16 og 18 kan give livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden og i de ydre kvindelige kønsorganer.

Typerne 6 og 11 er skyld i 90% af alle tilfælde af synlige kønsvorter (kondylomer), der er en godartet, men meget generende tilstand.

Der går normalt 15-20 år fra en kvinde får en kronisk HPV-infektion i livmoderhalsen til udvikling af livmoderhalskræft. Det var derfor forventeligt, at der ville gå mange år, fra vaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet i 2009, til der sås et egentlig fald i forekomsten af livmoderhalskræft. Til gengæld observerede man relativt hurtigt et fald i forekomsten af celleforandringer i livmoderhalsen samt af kondylomer, læs mere her.

Undersøgelser har dokumenteret et betydeligt fald i antallet af HPV-infektioner, kønsvorter og alvorlige celleforandringer blandt vaccinerede årgange af piger, og nu er der også dokumentation for, at vaccination reducerer risikoen for livmoderhalskræft betydeligt læs mere her.

HPV-vaccination til drenge blev indført 1. september 2019 og omfatter drenge, der fyldte 12 år den 1. juli 2019 eller senere (det vil sige er født 1. juli 2007 eller senere), og tilbuddet gælder indtil de fylder 18 år, læs mere her

HPV-vaccination beskytter drenge mod analkræft og kønsvorter.

Der er endnu ikke fundet videnskabelig dokumentation for, at HPV-vaccination har en effekt på forebyggelse af peniskræft og forstadier til sygdommen, samt på mund- og svælgkræft.

Bivirkninger ved Gardasil 9

HPV-vaccinen kan som al medicin og andre vacciner give bivirkninger. De kendte bivirkninger står beskrevet i HPV-vaccinens indlægsseddel. De mest almindelige bivirkninger er reaktioner på indstiksstedet og influenzalignende symptomer som hovedpine, feber, træthed, smerter, svimmelhed og kvalme. Reaktionerne er oftest milde og forbigående.

Læs hele indlægssedlen her.

Der har tidligere været megen medieomtale af vaccinens sikkerhed. Store internationale undersøgelser har imidlertid vist, at HPV-vaccinen er sikker, og der er ikke fundet sammenhæng mellem at blive vaccineret og at udvikle fx autoimmune og neurologiske lidelser. Vaccinen er dog fortsat underlagt skærpet indberetningspligt, som indebærer, at læger har pligt til at indberette alle formodede alvorlige eller uventede bivirkninger hos personer, som de har i behandling. Indberetning af bivirkninger sker gennem Lægemiddelstyrelsen. Alle andre kan også melde bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk.

Du kan læse mere om forskning i virkning og bivirkninger under fanen statistik og forskning i HPV.