Udbrud med invasiv listeriainfektion sekvenstype 7 i Danmark forårsaget af fiskefrikadeller
I perioden fra august til og med oktober 2025 blev der på Statens Serum Institut registreret 11 tilfælde af Listeria monocytogenes med sekvenstype 7. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforskede sygdomsudbruddet, og fandt, at færdiglavede fiskefrikadeller var smittekilden. Fiskefrikadellerne blev tilbagekaldt.
Om sygdomsudbruddet
Mellem den 13. august og 24. oktober 2025 blev der på Statens Serum Institut registreret 11 personer, som var smittet med den samme type Listeria monocytogenes (figur 1). Blandt de syge var 5 mænd og 6 kvinder. Patienterne var mellem 30-95 år (medianalder er 75 år). Patienterne var bosat forskellige steder i landet (tabel 1).

Tabel 1. Patienter med samme type Listeria monocytogenes i Danmark, august til oktober 2025, per region (n=11)
| Region |
Antal patienter |
|---|---|
| Hovedstaden | 0 |
| Midtjylland |
1 |
| Nordjylland | 3 |
| Sjælland | 5 |
| Syddanmark | 2 |
| I alt | 11 |
Efterforskningen af udbruddet
Udbruddet blev håndteret i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. SSI stod for helgenomsekventering af listeriaisolater fra patienterne og interview med patienter eller pårørende med henblik på at identificere en mulig smittekilde.
Udbrudsopklaringen viste, at fiskefrikadeller var årsag til sygdomsudbruddet. Sammenligning af bakterier fra patienter og produktprøver fra virksomheden viste, at bakterierne var helt ens. Fiskefrikadellerne blev kaldt tilbage fra butikkerne 10. september 2025.
Udbrudsstammen
Bakterien er af typen Listeria monocytogenes. Ved helgenomsekventering af de Listeria monocytogenes-bakterier som er isoleret fra patienterne, sås det at de var meget nært beslægtede og tilhørte sekvenstype 7. Denne type var tidligere set i Danmark tilbage i 2018-2021.
Fakta om listeria
Listeria er særlig farlig for syge, svækkede, ældre og gravide. Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste.
Fødevarestyrelsens vejledninger
Sådan undgår du listeria - hvis du er syg
Sådan undgår du listeria - hvis du er gravid
Læs mere
Nyhed om udbruddet (16. september 2025): Nyt sygdomsudbrud med listeria fra fiskefrikadeller
Tilbagekald fra Fødevarestyrelsen
Læs mere om listeriainfektion
Læs mere om overvågning af listeriainfektion i Danmark