Brucellose
Brucellose er en kendt infektion hos dyr, som kan overføres til mennesker og skyldes bakterien Brucella. Sygdommen forekommer hos kvæg, geder, får og svin.
Brucellose kaldes også Maltafeber eller undulansfeber (svingefeber) og tidligere kalvekastningsfeber.
Bakterien overføres oftest fra smittet kvæg, geder og får, enten ved direkte kontakt eller oftest ved at man indtager ikke-pasteuriserede mælkeprodukter (fx frisk mælk, bløde oste etc.).
Sygdommen starter med almen sygdomsfornemmelse, hvor man føler sig meget træt og kan opleve vægttab, feber, svedeture, smerter i musklerne og i de store led. Brucellose kan endvidere vise sig i en kronisk form, hvor man har perioder med normal temperatur vekslende med episoder med høj feber.
Diagnosen stilles ved blodprøver, og infektionen behandles med langvarig antibiotikabehandling.
Der skal relativt få bakterieceller til at forårsage sygdom hos mennesker. 10-100 bakterieceller kan være tilstrækkeligt. Inkubationstiden, dvs. tiden fra man bliver smittet til man får symptomer, er fra 5 dage til 2 måneder. Man kan dog godt have infektionen uden at få symptomer – det ses relativt ofte.
Sygdommen findes ikke naturligt i Danmark. Brucellose er derimod udbredt i tropiske og subtropiske egne af verden, inklusive Middelhavsområdet og Mellemøsten. Hvert år smittes cirka 500.000 mennesker på verdensplan.
Sygdommen importeres en sjælden gang til Nordeuropa via fødevarer eller levende dyr. I Danmark diagnosticeres der 5-10 tilfælde årligt, og i nyere tid har de fleste været importerede tilfælde relateret til rejse i udlandet eller ved at rejsende har taget fødevarer med hjem.
Eksterne links om brucellose