PDF-ikonPrintikon

Campylobacterinfektion

Campylobacter er en bakterie, der giver mave-tarminfektion, især karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Smitte sker overvejende via maden.

Fersk kylling

Fjerkræ (især kyllinger) menes at være den vigtigste smittekilde til Campylobacter.

Campylobacter er den mest almindelig årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark; mere end dobbelt så almindelig som salmonella. I 2014 blev der registreret mere end 3.400 tilfælde.

Fjerkræ (kyllingekød) menes at være den hyppigste smittekilde, og tit sker smitten, fordi kyllingesaft fra den rå kylling kommer over på spiseklare madvarer i køkkenerne. God omtanke i køkkenet er derfor forbrugerens vigtigste forholdsregel, bl.a. er det vigtigt at adskille kød og grøntsager under madlavning.

Campylobacter dør ved normal varmebehandling af maden; det gennemstegte kød udgør derfor ingen fare.

Se overvågningsdata for infektioner med campylobacter i Danmark.

Symptomer Ikon symptomer

Infektion med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan ofte indeholde blod.

Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom; varigheden er sjældent mere end en uge.

Kun sjældent spredes bakterierne fra tarmkanalen ind i kroppen, hvorved der kan opstå blodforgiftning (bakteriæmi).

Senfølger efter en Campylobacterinfektion kan forekomme og omfatte reaktiv artrit (særlig gigtform som oftest optræder efter infektioner) og i sjældne tilfælde den alvorlige tilstand Guillain-Barré syndrom.

Årsag

Campylobacter er en bakterie, der lever i dyrs tarmsystem, men også kan findes i miljøet. Campylobacter er ofte ikke sygdomsfremkaldende hos dyr, men er det hos mennesker.

Der findes en række arter af bakterien, men infektion hos mennesker i Danmark skyldes næsten udelukkende to arter: Campylobacter jejuni, der forårsager omtrent 95 % af alle tilfælde og Campylobacter coli, der tegner sig for de resterende 5 %.

Smitteveje Ikon smitteveje

Smitte med Campylobacter sker overvejende via mad.

Campylobacterbakterien kan findes i tarmsystemet hos mange dyrearter, herunder landbrugsdyr som fjerkræ, svin og kvæg, og smitten kan overføres via kød fra disse dyr. Bakterien kan også findes i miljøet (i naturen) og i sjældnere tilfælde i drikkevand.

I vores del af verden har flere undersøgelser peget på, at fjerkræ (især kyllinger) er den vigtigste smittekilde. Man kan blive smittet ved at spise (delvist råt) kyllingekød, men det kan også ske, at bakterier fra kødsaft spredes til spiseklare madvarer i køkkenet, fordi der kun skal ret små mængder bakterier til, før man kan blive smittet. Bakterien dør ved normal varmebehandling af maden; den gennemstegte kylling udgør derfor ingen fare. Man mener, at smitten i stedet ofte sker ved indtagelse af fx grøntsager og salater, som er forurenet ved håndtering af fjerkræ med Campylobacter på køkkenbordet eller fra kødsaft, der er dryppet i køleskabet.

Der findes også andre vigtige smitteveje for Campylobacter, således har der været eksempler på sygdomsudbrud i Danmark, fordi drikkevandsforsyninger kortvarigt er blevet forurenede med bakterien.

Person-til-person-smitte er sjældent forekommende. Omtrent en tredjedel af de danske tilfælde opstår under udlandsrejse. Infektionen er også hyppig i vore nabolande og smitte opstår både ved rejser til andre europæiske lande og lande uden for Europa.

Forebyggelse Ikon forebyggelse

Forebyggelse mod Campylobacter udføres i hele ”jord-til-bord”-kæden ved at kontrollere forekomsten af Campylobacter i produktionsdyr, hos virksomheder, der fremstiller og forarbejder fødevarer, samt i detailhandelen.

God omtanke i køkkenet er forbrugerens vigtigste forholdsregel, bl.a. er det vigtigt at adskille kød og grøntsager under madlavning.

Det er især vigtigt at være påpasselig med håndteringen af kyllingekød, mens det stadig er råt, og holde god hygiejne i køkkenet (vask kniv og skærebræt i varmt vand og sulfo, vask hænderne, tør af alle steder, hvor kødsaft kan have dryppet).

Behandling Ikon behandling

Rigelig indtag af væske for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.

Antibiotikabehandling hvis bakterierne har spredt sig uden for tarmen samt til personer med alvorlig underliggende sygdom.

Særligt for sundhedsfagligt personale Ikon sundhedsfagligt personale

Diagnostik

Klinisk kan infektion med Campylobacter ikke skelnes fra andre almindelige årsager til gastroenteritis. Diagnosen stilles ved påvisning af campylobacterbakterier i afføring, blod, eller andet prøvemateriale. I nogle tilfælde kan der påvises Campylobacter antistoffer i blodet.

Meldepligt

Tilfælde af campylobacterinfektioner overvåges gennem laboratoriemeldesystemet. Ved mistanke om smitte fra en bestemt fødevare eller måltid skal tilfældet desuden anmeldes til Embedslæge og Statens Serum Institut ved Sundhedsstyrelsens formular 1515.

Diagnostiske undersøgelser

Sidst redigeret 21. januar 2015

Søg i Sygdomsleksikon

Rejser og smitsomme sygdomme

Verdenskort med aktuelle udbrud, Rejser og Smitsomme sygdomme

Find forslag til vaccinationer og eventuel malariaforebyggelse til en konkret rejse og risikoprofil samt generelle rejseråd.

Rejser og smitsomme sygdomme