Internationalt udbrud af mpox (abekopper)
Stigning i antallet af mpox-tilfælde i Afrika
Siden begyndelsen af 2024 er der observeret en stigning i antallet af mpox-tilfælde i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) i det centrale Afrika med spredning til flere omkringliggende lande. Dette skyldes de mpox-virusvarianter (klader), der hedder I og Ib. Fra 2022 skete der en spredning af mpox-tilfælde til en lang række lande udenfor Afrika, herunder USA og Europa, af den klade, der hedder IIb. Mpox har været kendt i mange år, men før 2022 forårsagede dette virus typisk mindre udbrud i Afrika, og der var kun få tilfælde uden for kontinentet.
Om mpox
Mpox- (tidligere kaldt ‘monkeypox’ eller ‘abekopper’) virussen er beslægtet med kopper, som blev udryddet globalt i 1980. Generelt er mpox-virus mindre smitsom og giver mindre alvorlig sygdom end kopper.
Mpox-infektionen viser sig typisk med feber, muskelsmerter, hovedpine og hævede lymfeknuder, efterfulgt af et udslæt med blærer (vesikler), der evt. ved seksuel smitte kan være begrænset til kønsorganer og analområdet. Blærerne og udslettet kan være meget smertefulde. I få tilfælde, hvilket bl.a. afhænger af virusvarianten, kan sygdommen være dødelig. I Danmark har sygdommen ikke givet anledning til dødsfald.
Mpox spredes ved direkte kontakt med syge personer eller dyr, herunder gennem seksuel kontakt.
Udbruddet i Afrika siden september 2023
Mpox har eksisteret i Afrika i mange år. Man har kendt to varianter af virus, klade I, der primært er set i det centrale Afrika, og klade II, der primært har været set i Vestafrika. Generelt har mpox af klade I været en mere alvorlig sygdom end mpox af klade II med dødelighed op til 10 %, mens klade II typisk har været en mildere sygdom med dødelighed omkring 1 %.
Siden 2022 er der sket en markant stigning i antallet af mpox-tilfælde af klade I i Den Demokratiske Republik Congo (DRC). I modsætning til det globale udbrud med klade IIb i 2022, der bl.a. ramte USA, Europa og Asien, har der i udbruddet i det centrale Afrika været en overvægt af børn < 15 år blandt de smittede, og tilfældene har ud fra de foreløbige informationer en mere alvorlig klinisk præsentation end ved klade IIb med en dødelighed på omkring 3 %. Det antages, at smitten sker ved tæt person-til-person kontakt, herunder ved seksuel kontakt.
I september 2023 blev en ny variant af klade I, kaldet Ib, identificeret blandt smittede i det østlige DRC. Denne klade ser ud til at drive en del af epidemien i DRC og har for nyligt spredt sig til omkringliggende lande, herunder bl.a. Burundi, Kenya, og Rwanda.
I andre lande i Afrika, herunder Elfenbenskysten og Sydafrika, er der også for nylig set en stigning i antallet af mpox-tilfælde, men i disse lande er der indtil nu kun registreret tilfælde af klade II.
I alt er der pr. august 2024 registreret flere end 16.000 bekræftede eller mistænkte tilfælde af mpox i DRC og nabolande. Af denne grund erklærede det afrikanske Center for Disease Control (African CDC) d. 12. August mpox-udbruddet for en ‘Public Health Emergency of Continental Security’ (PHECS), og WHO d. 14. August udbruddet for a ‘Public Health Emergency of International Concern’ (PHEIC). Dette gør, at man kan tage nogle ekstra værktøjer i brug for international bekæmpelse af sygdommen.
Situationen i Danmark
I Danmark har der i 2024 kun været få, sporadiske tilfælde af mpox, og alle af klade IIb. Generelt har det udbrud af mpox, der er set siden 2022 i store dele af verden, herunder USA og Europa, overvejende forårsaget mild sygdom med få døde. De smittede har altovervejende været mænd, der har sex med mænd, og mange har haft mange seksuelle kontakter. I juni-august 2024 har der været fem tilfælde af mpox i Danmark. Før da sås to tilfælde i august 2023, og før dem sås det seneste tilfælde i januar 2023. Der er i øjeblikket ingen nye signaler om yderligere smitte.
I Danmark blev der fra maj 2022 til august 2024 registreret 203 laboratoriebekræftede tilfælde af mpox, og ingen dødsfald.
Mpox i Europa
Ifølge WHO og ECDC’s seneste fælles overvågningsbulletin fra juli 2024 er der rapporteret 27.529 tilfælde i 46 lande i Europa. Størstedelen af tilfældene er rapporteret blandt mænd i aldersgruppen 18-40 år. De fleste præsenterede sig med udslæt og systemiske symptomer som feber, træthed og muskelsmerter. Der var 885 indlæggelser (7 %), og otte personer blev indlagt på intensivafdeling, og der blev rapporteret 10 dødsfald som følge af mpox. Som i Danmark er der i 2024 i Europa kun rapporteret om få tilfælde og mindre udbrud.
Det første bekræftede tilfælde udenfor Afrika, med den nye, muligvis mere alvorlige samt mere smitsomme variant af mpox clade I, blev konstateret i Sverige den 14. august 2024.
Risikovurdering
I overensstemmelse med de nyeste risikovurderinger fra internationale organisationer vurderer Statens Serum Institut, at risikoen for infektion med mpox forbliver lav for den danske befolkning generelt og lav/moderat for visse undergrupper, herunder, men ikke begrænset til, mænd, der har sex med mænd med flere og skiftende partnere. Se Sundhedsstyrelsens skrivelse om hvem der kan tilbydes vaccination mod mpox.
Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) udkom den 16. august med en risikovurdering vedrørende risikoen for smitte i Europa og for europæiske borgere som rejser til det afrikanske kontinent. Risikoen for smitte generelt i Europa er lav, men selvfølgelig høj for nære kontakter til smittede. Der forventes at ses en øgning af importerede tilfælde, hvorfor det er vigtigt med hurtig isolation, testning og opsporing af nære kontakter i tilfælde af mistænkt smitte. Generelt er ECDC´s risikovurdering i tråd med SSI´s vurdering, at risikoen for smitte blandt den generelle befolkning er lav til moderat, men at der kan forventes en stigning i antal importerede tilfælde den nærmeste tid.
Retningslinjer for håndtering af mpox
Sundhedsstyrelsen og de øvrige sundhedsmyndigheder har udsendt retningslinjer for håndtering af mpox i Danmark.
Retningslinjerne opdateres løbende, efterhånden som der opnås mere viden om sygdommen.
Find nyeste version her.
Retningslinjerne indeholder en grundig beskrivelse af sygdommen herunder anmeldelsesprocedure, casedefinition og hygiejniske forholdsregler, kontaktopsporing, vaccination og behandling.
Statens Serum Institut analyserer prøver for mpox, kan afgøre, hvilken mpox-klade, man er smittet med, og har et beredskabslager af mpox-vacciner.
WHO anbefaler ikke restriktioner i rejse eller handel på baggrund af dette udbrud, men situationen følges tæt af sundhedsmyndighederne.
Statens Serum Institut anbefaler på nuværende tidspunkt heller ikke restriktioner, når det gælder rejser til de berørte afrikanske lande. Hvis man skal rejse til et land med pågående mpox-udbrud, anbefales man at undgå tæt kontakt med personer med kendt mpox-infektion, som ikke er raske eller har et uforklarligt udslæt; at undgå nye seksuelle kontakter og ikke dele sengetøj eller genstande med personer der har eller kan have mpox. Vær omhyggelig med håndhygiejne (håndvask med sæbe og/eller brug af håndsprit). Undgå kontakt med dyr, særligt gnavere, og tilbered og spis ikke kød fra vilde dyr (bushmeat). Vær endeligt opmærksom på symptomer. Såfremt man udvikler symptomer på mpox, skal man straks tage kontakt til læge og undgå tæt kontakt til andre. Hvis man har været i tæt kontakt til en person med mpox, skal man tage kontakt til sundhedsvæsenet mhp. rådgivning og vejledning i det land man befinder sig i. Mpox-vaccination indgår ikke aktuelt som en del af anbefalingerne ved rejser til lande med mpox-udbrud, og det er heller ikke muligt på nuværende tidspunkt at tilkøbe vaccinen som rejsende.
Statens Serum Instituts anbefalinger vil blive opdateret efter behov, hvis den epidemiologiske situation ændrer sig, Det anbefales, at man løbende holder sig orienteret om situationen i berørte lande, hvis man planlægger en rejse hertil.
Situationen i Afrika pr. 6. oktober, 2024
I perioden 1. januar - 6. oktober 2024 har det afrikanske CDC rapporteret om formodede mpox-tilfælde i 16 afrikanske lande: Burundi, Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo, Elfenbenskysten, Gabon, Ghana, Guinea, Kenya, Liberia, Marokko, Nigeria, Republikken Congo, Rwanda, Sydafrika og Uganda. Se kortet nedenfor.
Læs mere
- Information om det internationale udbrud af mpox fra den 10. februar 2023.
- Generel information om sygdommen mpox.
- Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) epidemiologisk opdatering den 5. april 2024 (på engelsk).
- WHO’s eksterne situationsrapport publiceret den 12. august 2024 (på engelsk).
- De amerikanske CDC Rejseinformation og forholdsregler for Den Demokratiske Republik Congo for mpox (på engelsk).