Mpox (abekopper)
Mpox (tidligere kaldet abekopper eller monkeypox) er en zoonose, hvilket vil sige, at både mennesker og dyr kan smittes med den. Det egentlige dyrereservoir er ukendt, men menes at være gnavere, som kan smitte videre til aber og mennesker, og mellem mennesker. Perioden fra man bliver smittet, til man får symptomer (inkubationstiden) er i gennemsnit 6-13 dage, men kan både være kortere og helt op til 21 dage. Man kan først smitte andre, når man selv får symptomer.
Mpox skyldes en sjælden virus, som er i familie med koppevirus. Der findes to typer mpox, hvor den vestafrikanske variant (variant eller klade II) generelt er mildere end den centralafrikanske variant (variant I). Sygdommen er uanset variant mindre alvorlig end kopper.
Mpox kan overføres til mennesker fra inficerede dyr og kan derefter spredes fra menneske til menneske. Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, herunder seksuel kontakt. Smitte kan også ske indirekte gennem materiale med virus på, fx sengetøj m.v. Endeligt er det set, at smittede gravide også kan give smitten videre til deres ufødte børn.
Perioden, fra man bliver smittet, til man får symptomer (inkubationstiden), er i gennemsnit 6-13 dage, men kan både være kortere og helt op til 21 dage. Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, idet det første tilfælde blandt mennesker blev påvist i 1970 i Den Demokratiske Republik Congo (DRC).
Fra 2022 spredte en undervariant (IIb) af den vestafrikanske variant sig til store dele af verden udenfor Afrika, herunder Europa og Danmark, primært blandt mænd, der havde seksuelle forhold med mænd. Sygdomsforløbene har generelt været milde. Det lykkedes at inddæmme spredning ved brug af vaccination af risikogrupper og vejledning om hvordan smitte kan forebygges. I Danmark har der i 2024 kun været få, sporadiske tilfælde af mpox, alle af IIb-varianten.
I Afrika er situationen dog en anden. Siden 2022 er der sket en markant stigning i antallet af mpox-tilfælde i DRC. I modsætning til det globale udbrud med IIb-varianten i 2022 har der i udbruddet i det centrale Afrika været en overvægt af børn < 15 år blandt de smittede, og tilfældene har ud fra de foreløbige informationer en mere alvorlig klinisk præsentation, herunder en højere dødelighed. Det antages, at smitten sker ved tæt person-til-person kontakt, herunder, men ikke alene, ved seksuel kontakt.
I september 2023 blev en ny variant af den centralafrikanske variant kaldet Ib, identificeret blandt smittede i det østlige DRC. Denne variant ser ud til at drive en del af epidemien i DRC og har for nyligt spredt sig til omkringliggende lande, herunder Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda. I alt er der pr. august 2024 registreret mere end 16.000 bekræftede eller mistænkte tilfælde af mpox og mere end 500 døde i DRC og nabolande. Af denne grund erklærede WHO den 14. August 2024 udbruddet for a ‘Public Health Emergency of International Concern’ (PHEIC). Dette gør at man kan tage nogle ekstra værktøjer i brug for international bekæmpelse af sygdommen.
Symptomer
Mpox viser sig ofte med almensymptomer i form af bl.a. feber, kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Der ses desuden ofte hævede lymfekirtler. Inden for 1 til 3 dage efter symptomdebut kan patienten udvikle udslæt med blærer, evt. kun omkring eller på kønsorganerne eller omkring endetarmsåbningen, og som kan være begrænset her til. Hos nogle af de, der har været smittet med IIb-varianten, er der endvidere set proktitis (betændelse i endetarmsåbningen) som eneste symptom, uden at der har været synlige blærer. Proktitis kan være særdeles smertefuldt. Under tidligere udbrud (oftest i Afrika) har symptombilledet været noget anderledes, med udslæt og blærer, der ofte begyndte i ansigtet for derefter at sprede sig til andre dele af kroppen. Uanset placering af blærerne, tørrer de ud for til sidst at danne skorper. Typisk størrelse af elementerne er 0,5 til 1 cm.
Differentialdiagnostisk kan overvejes skoldkopper, syfilis og herpes og mollusker, hvor der er risiko for forveksling. Såfremt der på baggrund af blærer er taget prøver for en af disse sygdomme hos voksne mænd, og prøverne er faldet negative ud, kan det overvejes at undersøge for mpox, ligesom det ved undersøgelse for symptomatisk rektal klamydia hos mænd, kan overvejes at undersøge for mpox.
Sygdommen er normalt af mild til moderat sværhedsgrad, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes, i et sundhedsvæsen som det danske, at komme sig helt.
Årsag
Mpox er en zoonose, som kan overføres til mennesker fra inficerede dyr, og som derefter kan spredes fra menneske til menneske.
Smitteveje
Mpox smitter ved tæt kontakt, herunder seksuel kontakt, og ved fx at dele tøj eller sengetøj med personer, der er syge med mpox. Det er set, at smittede gravide har overført smitten til deres ufødte børn.
Forebyggelse
Vigtigste forebyggelse er test, kontaktopsporing, selvisolation og vaccination.
Ingen eller meget få personer i Danmark kan forventes at være naturligt immune mod mpox. Imidlertid forventes en vis grad af (kryds)beskyttelse blandt de, som tidligere er vaccineret mod kopper (personer født før 1970). Selvom beskyttelsen mod kopper aftager med tiden efter vaccination, forventes koppevaccinerede personer fortsat at være beskyttede mod alvorlig sygdom, baseret på immunsystemets huskefunktion (B- og T-memory celler). For praktiske formål kan alle personer født i 1970 eller tidligere anses som koppevaccineret. Koppevaccine efterlader et ar, hvis fremtræden dog kan være variabel, hvorfor manglende påvisning af ar ikke nødvendigvis betyder manglende vaccination.
Der findes en vaccine mod kopper, som er godkendt til personer i alderen 18 år og derover og kan anvendes både til beskyttelse før (profylaktisk) og efter en person er blevet udsat for smitte (postekspositionsprofylakse – PEP). Vaccinen kan efter lægefaglig vurdering anvendes til særlige grupper, herunder børn, hvis risikoen for alvorlig sygdom opvejer risikoen ved vaccination.
Det europæiske lægemiddelagentur (EMA) har den 25. juli 2022 godkendt Imvanex-vaccinen til beskyttelse mod mpox, og vaccinen har desuden siden 2019 være godkendt til beskyttelse mod mpox af det amerikanske lægemiddelagentur (FDA), se også SSI´s vaccineleksikon. Vaccinen markedsføres også under navnet Jynneos, og det er vigtigt at oprette vaccinen i Det Danske Vaccinationsregister (DDV) med det korrekte produktnavn.
Sundhedsstyrelsen har vurderet, at vaccination kan tilbydes nære kontakter med moderat eller høj risiko for smitte med det formål at forebygge alvorlig sygdom. Tilbuddet om vaccination gives kun til nære kontakter efter en konkret og individuel sundhedsfaglig vurdering ved en speciallæge i infektionsmedicin. Den lægefaglige vurdering bør tage udgangspunkt i både risikoen for smitte og risikoen for udvikling af alvorlig sygdom.
Sundhedsstyrelsen har den 9. august 2022 udvidet vaccinationstilbuddet.
Vaccination kan tilbydes til følgende grupper af personer med risikoadfærd som øger risikoen for at blive smittet:
- Hvis man modtager PrEP (forebyggende behandling) mod hiv.
- Er en mand, der har sex med mænd, og har haft analt samleje med mindst to mandlige partnere inde for de sidste 12 uger, uanset om samlejet har været beskyttet eller ubeskyttet. Fast, kendt partner tælles ikke med. Brug af kondom er ikke en garanti for, at man ikke bliver smittet eller smitter andre.
- Er en mand, der har sex med mænd, og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger.
- Er en mand, der har sex med mænd, og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.
Vaccinen kan også tilbydes til kvinder, non-binære og transpersoner, som er i tæt kontakt med personer, som hører til ovenstående gruppe, og derfor har en højere risiko for smitte. En læge vil vurdere, om man falder inden for gruppen for vaccination.
Hvis man har været smittet med mpox, skal man ikke vaccineres. Det gælder også, hvis man bliver nær kontakt til en smittet efter selv at have haft mpox.
Se Sundhedsstyrelsens tilbud om vaccination mod mpox til personer i særlig risiko.
Vaccinen er en tredjegenerations levende modificeret vaccine mod kopper, og virus i vaccinen udviser meget lille replikationspotentiale. Vaccinen kan derfor, efter lægelig vurdering, anvendes til grupper, der normalt ikke anbefales vaccination med levende svækkede vacciner, herunder immunsupprimerede.
Virus kan overleve længe (uger til måneder) i omgivende miljø (kontaktflader og –punkter) samt i sengetøj, håndklæder etc. Det er derfor vigtigt, at der efter hjemmeisolation i eget hjem gøres grundigt rent med almindelige rengøringsmidler efterfulgt af desinfektion med klorprodukt (1000 ppm) på badeværelse (kontaktpunkter som toiletsæde, skylleknap, vandhane, dørhåndtag etc.).
Rengøringen bør også omfatte støvsugning med hepa-filter af sengemadras og stofmøbler. Ved håndtering af vasketøj fra inficeret person bør der udvises stor forsigtighed (såfremt det ikke er den syge selv, der vasker tøj), da det ikke må rystes, og sengetøj og håndklæder skal vaskes ved min. 80 grader. Efter såvel rengøring af hjemmet som håndtering af vasketøj udføres grundig håndvask. Hvis der er anvendt handsker, skal der udføres håndvask efter aftagning af disse.
Behandling
Hvis en smittet person har brug for behandling, vil man primært behandle de symptomer og komplikationer, der kan opstå under infektion med mpox.
Symptomer varer mellem 2-4 uger og går for det meste over af sig selv.
Der findes ét lægemiddel, Tecovirimat, der, beroende på en individuel lægefaglig vurdering foretaget af en speciallæge i infektionsmedicin, kan benyttes til specifik behandling af mpox virus.
Særligt for sundhedsfagligt personale
Prøvetagning
Podning kan foregå på infektionsmedicinsk afdeling, dermatologisk afdeling/klinik for seksuelt overførbare sygdomme eller øvrige afdelinger, hvor det findes relevant. Der kan evt. konfereres med infektionsmedicinsk afdeling.
Såfremt der findes indikation for undersøgelse for mpox-virus tages en eller flere af følgende:
- Podning
- Vesikelvæske (50-100 mikroliter)
- Biopsi Ved relevant eksponering bør der samtidig tilbydes test for seksuelt overførte infektioner, samt relevant differentialdiagnostik i øvrigt.
- Vesikel: Fra vesikel på huden opsuges 50-100 mikroliter vesikelvæske med en lille sprøjte/kanyle (fx 0,5 mL insulin-sprøjte) og overføres til tørglas.
- Podning/biopsi/skrab: Podning tages med en podepind. Podepinden/biopsien/skrab indsendes i tørglas. Det anbefales, at et par blærer podes med samme podepind for at sikre nok virologisk materiale til PCR-diagnostik.
- Podning fra forskellige anatomiske lokalisationer udføres med separat podepind og indsendes i separate prøveglas, og hver prøve mærkes med lokalisation.
Laboratoriediagnostik
Prøven kan aktuelt analyseres på Virologisk afdeling, Statens Serum Institut, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling (KMA) Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Skejby, Aalborg UH Syd og på OUH Odense Universitetshospital.
Såfremt en KMA ikke har mulighed for at foretage analysen, kan der indgås aftale med en nærliggende KMA om at udføre dette, eller prøven kan sendes til SSI. Hvis prøven sendes til SSI, skal denne pakkes i en primær beholder (prøverør, spidsrør) og en sekundær beholder (transportrør). Imellem den primære og den sekundære beholder skal der være et sugende materiale, som kan absorbere al væsken i prøven. Prøven pakkes i en passende yderemballage, som skal sikre prøven mod slag. Prøvekuverten skal mærkes ”Obs. Monkeypox”.
Alle positive prøver skal sendes fra den analyserende KMA til SSI med henblik på genomsekventering mv. Dette er særligt vigtigt i den aktuelle situation (august 2024), hvor det er vigtigt at erkende tilfælde smittet med I- eller Ib-varianterne, der er ansvarlige for udbruddet i det centrale Afrika.
Meldepligt
Et bekræftet tilfælde af mpox skal straks anmeldes telefonisk til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Efterfølgende skal tilfældet anmeldes skriftligt via Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI2). Det er STPS, der har ansvaret for at sikre, at der foretages kontaktopsporing og iværksættelse af forebyggende foranstaltninger.
Sundhedsstyrelsen og de øvrige sundhedsmyndigheder har udsendt en vejledning, der beskriver håndteringen af mpox i Danmark. Vejledningen opdateres løbende i det omfang der er behov herfor og der opnås mere viden om sygdommen.
Vejledningen indeholder en grundig beskrivelse af sygdommen herunder anmeldelsesprocedure, casedefinition, hygiejniske forholdsregler, kontaktopsporing og behandling.