Klamydia

Klamydia er betegnelsen for en seksuelt overførbar infektion med bakterien Chlamydia trachomatis.

Bakterien kan desuden give øjenbetændelse hos nyfødte børn af mødre med klamydia. Klamydia er den mest almindelige seksuelt overførte sygdom i Danmark.

Der blev i 2008 påvist ca. 30.000 tilfælde ved undersøgelse af knap 350.000 prøver. I 2013 var tallene steget til ca. 26.000 tilfælde og ca. 312.000 prøver. Fra og med 2015 opgøres disse tal på en lidt anderledes måde. I 2015 og 2016 blev der påvist ca. 32.000 og 34.000 tilfælde blandt henholdsvis 259.000 og 263.000 undersøgte personer.

Symptomer

Infektionen er i over halvdelen af tilfældene helt uden symptomer. Såfremt der er symptomer, drejer det sig typisk om udflåd fra urinrøret og sviende smerter ved vandladningen. Hos kvinder, der har infektion i livmoderhalsen, kan der desuden være udflåd fra skeden. I komplicerede tilfælde kan der hos kvinder opstå betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse), mens der hos mænd kan udvikles betændelse i bitestiklerne.

En ubehandlet underlivsbetændelse kan føre til aflukning af æggelederne og derfor til ufrivillig barnløshed. Efter analt samleje kan der opstå infektion i endetarmen med smerter og udflåd.

En særlig variant af Chlamydia trachomatis er årsag til sygdommen lymphogranuloma venereum (LGV) og kan give meget aggressiv infektion i endetarmen. I Europa er LGV sjælden og ses især hos mænd, der har sex med mænd, og ikke sjældent foreligger samtidig HIV-infektion.

Øjenbetændelse viser sig ved rødme og pus i øjnene samt lysskyhed.

Årsag

Infektion med bakterien Chlamydia trachomatis. Der findes andre arter af Chlamydia, som fortrinsvis giver forskellige former for lungebetændelse (Chlamydophila pneumoniae og Chlamydophila psittaci (”Papegøjesyge”)).

Smitteveje

Sygdommen overføres via ubeskyttet seksuelt samvær. Smittespredning sker hos både heteroseksuelle og mænd der har sex med mænd (MSM).

Forebyggelse

Klamydia forebygges ved at undgå ubeskyttet sex. Anvendelse af kondom giver god beskyttelse. Der findes ingen vaccine mod klamydia, og infektionen efterlader ikke immunitet.

Behandling

I langt de fleste tilfælde kan der behandles med en enkelt dosis af et særligt antibiotikum (azithromycin).

I særlige tilfælde, fx hos gravide eller ved underlivs- eller øjenbetændelse samt ved de aggressive endetarmsinfektioner, må der behandles i længere tid og/eller med andre antibiotika.

Særligt for sundhedsfagligt personale

Diagnostik
Urinprøve eller podning fra urinrøret, livmoderhalsen, skeden m.v. undersøges på et laboratorium med DNA-påvisningsteknik.
Det er muligt at måle antistoffer mod bakterien, men denne metode er ikke egnet til på- eller afvisning af aktuel klamydia.

Meldepligt
I det lovbefalede laboratoriemeldesystem rapporterer de diagnosticerende laboratorier antal påviste tilfælde samt for hvert af disse patientens køn, alder, anatomisk prøvetagningssted samt rekvirenttype. Rapporteringen foregå via MiBa (Den Danske Mikrobiologidatabase).

Diagnostiske undersøgelser

Chlamydia trachomatis antistof (IgG, IgM) (R-nr. 705)
Chlamydia trachomatis (DNA) (R-nr. 117)
Uretrit/cervicit (Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium) (DNA) (R-nr. 105)