Campylobacterinfektion
Campylobacter er en bakterie, der giver mave-tarminfektion, især karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Smitte sker overvejende via maden.
Fjerkræ (især kyllinger) er den vigtigste smittekilde til infektioner med Campylobacter. Men der er også mange andre smittekilder.
Campylobacter er i dag den væsentligst årsag til bakterielle tarminfektioner hos mennesker i Danmark. I 2024 blev der registreret mere end 5500 tilfælde. Dette tal omfatter kun de patienter, hvor en afføringsprøve er blevet undersøgt og fundet positiv, hvilket er et fåtal af de mennesker, der faktisk har været syge.
Fjerkræ (kyllingekød) menes at være den hyppigste smittekilde, og tit sker smitten, fordi kyllingesaft fra den rå kylling kommer over på spiseklare madvarer i køkkenerne. God hygiejne i køkkenet er derfor den vigtigste forholdsregel, man som privatperson kan tage, og man bør være omhyggelig med at adskille råt kød fra mad, der er færdig og klar til at spise fx salat eller brød.
Campylobacter dør ved normal varmebehandling af maden; det gennemstegte kød udgør derfor ingen fare.
Se overvågningsdata for infektioner med Campylobacter i Danmark.