Bændelorm
Der findes flere forskellige typer bændelorm, hvoraf nogle især smitter via bestemte dyr som fx svin (svinetintebændelorm), køer (oksetintebændelorm) eller fisk (fiskebændelorm). Infektioner med bændelorm forekommer sjældent i Danmark, og når der påvises bændelorm, er patienten typisk smittet i udlandet.
Den voksne bændelorm udvikles i tarmen fra larvestadier – tinter – i råt okse- eller svinekød eller fisk. Infektion med orm, der skyldes smitte fra gris, kan være alvorlig og medføre komplikationer som fx epilepsi. Ved tilfælde af pludseligt opstået epilepsi hos voksne patienter fra områder, hvor svinetintebændelorm (Taenia solium) er almindeligt forekommende, bør netop infektion med T. solium mistænkes.
Grisekød, der er produceret i Danmark, indeholder yderst sjældent – hvis overhovedet – tinter. Derimod kan oksekød undertiden være inficeret og ses jævnligt i Danmark under den almindelige kødkontrol.
Behandling er en specialistopgave og oftest effektiv.