PDF-ikonPrintikon

TBE (Tick Borne Encephalitis)

Synonymer

Centraleuropæisk hjernebetændelse, Früh-Sommer-Meningo-Encephalitis (FSME), Østeuropæisk hjernebetændelse

Årsag

TBE skyldes et virus der tilhører familien af Flavivirus.

Symptomer

Symptomer på TBE er i Skandinavien oftest karakteriseret ved et 2-faset forløb. Symptomer starter med influenza-lignende sygdom (”sommerinfluenza”), der varer nogle dage. Ca. en tredjedel udvikler herefter tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser efter et symptomfrit interval på få dage til få uger. Enkelte patienter kan få varige mentale eller neurologiske skader.

Forekomst

TBE virus findes endemisk i Skandinavien, Baltikum, Rusland og Sibirien, på Balkan, i visse dele af Tyskland, Østrig, Sverige og visse dele af Danmark (Bornholm). TBE spreder sig i vore nabolande. I Danmark er TBE ikke længere begrænset til Bornholm, men er også påvist i flåter (i 2009 og 2011) samme sted, hvor der var et erkendt klinisk tilfælde i 2009 og et i 2008 i Nordsjælland (Tokkekøb Hegn).
Man skønner, at der årligt optræder ét tilfælde per 30.000 indbyggere i de områder, hvor sygdommen findes. I Sverige regner man med op til ca. ét tilfælde per 10.000 indbyggere i Mälaren. Omkring én ud af hver 600 flåtbid kan forventes at resultere i infektion.  
Der er registreret ca. 3 tilfælde af TBE encephalitis om året på Bornholm. Men i blodprøver fra bornholmske skovarbejdere har man påvist antistoffer mod TBE-virus hos 20% (Epi-nyt 17/2001). Tilstedeværelsen af antistoffer viser, at de har været smittet, men mange af dem har ingen erindring om at have været syge. Ca. 25% af TBE smittede får klinisk sygdom (”sommerinfluenza”), og ca. 25% af disse progredierer til encephalitis. Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Smitteveje og reservoir

TBE-virus overføres gennem bid af skovflåter, som findes i skove og græsklædte vegetationer. Virus findes hos rådyr og mus og husdyr, fx katte, og kan overføres til skovflåter, når disse bidder og suger dyrenes blod. Dernæst kan flåten ved et nyt bid overføre virus til mennesker. Smitte fra menneske til menneske sker ikke. Størst risiko for smitte har jægere og andre, der opholder sig meget udendørs i naturen.

Diagnostik

Prøve fra spinalvæske og blod, som sendes til et laboratorium til analyse (måling af TBE antistoffer og påvisning af TBE virus). Da antistoffer mod andre flavivirus, fx efter vaccination mod gul feber, eller japansk hjernebetændelse, kan krydsreagere i blod, undersøges også for titerstigninger samt evt IgM i spinalvæske. Specifikke antistoffer kan også konfirmeres ved virusneutralisationstest (efter aftale).

Behandling

Der findes ingen specifikke antivirale stoffer til behandling af infektionen. Dødeligheden er 1 - 2%.

Forebyggelse

TBE kan forebygges ved vaccination. Hvis man færdes jævnligt i skov og krat eller tilbringer længere tid (uger) i områder hvor der forekommer TBE, bør man vaccineres.
Nedsættelse af risiko for flåtbid ved ture i skov og krat kan opnås ved at bære støvler og lange bukser. Endvidere bør man hyppigt se huden efter for flåter og børste disse af. TBE virus overføres på minutter og der er tilsyneladende ingen effekt af hurtig fjernelse af flåten. De fleste myggeafvisende midler synes ikke at have effekt.

Sidst redigeret 14. januar 2013

Søg i Sygdomsleksikon

Rejser og smitsomme sygdomme

Verdenskort med aktuelle udbrud, Rejser og Smitsomme sygdomme

Find forslag til vaccinationer og eventuel malariaforebyggelse til en konkret rejse og risikoprofil samt generelle rejseråd.

Rejser og smitsomme sygdomme