Influenza - overvågning
Vi overvåger forekomsten af influenza ved hjælp af en række epidemiologiske og virologiske overvågningssystemer. Fra uge 40 til uge 20 opdaterer vi siden ugentligt.
Fra uge 21, 2024 indeholder siden opgørelser for seneste sæson fra uge 40, 2023 til uge 20, 2024. Fra uge 21, 2024 genoptages de ugentlige opdateringer ved stigning i influenzaforekomsten.
Formålet med influenzaovervågningen er blandt andet at få kendskab til influenzasæsonens start- og sluttidspunkt, at isolere og karakterisere de cirkulerende influenzavirus i befolkningen, vurdere vaccinernes effekt og at vurdere alvorligheden af influenzasæsonen.
Du kan finde data for influenzaovervågningen på vores dashboards, herunder antal smittede, indlæggelser, vaccinationstilslutning mv. De forskellige dashboards bliver opdateret hver onsdag kl. 14.00 året rundt.
Du finder vores influenzadashboards her:
- Interaktive data for influenza A og B (dashboard)
- Interaktive data for influenza A og B samlet (dashboard)
- Interaktive influenza-vaccinationsdata (dashboard)
Sentinelovervågning - praktiserende lægers overvågning af influenzalignende sygdom
Sentinelovervågningen af influenzalignende sygdom (ILS) er baseret på indberetninger fra praktiserende læger, og er et frivilligt, stikprøvebaseret meldesystem, hvor influenza, covid-19 og andre luftvejsvirusinfektioner bliver overvåget. Et fast antal praktiserende læger, som er geografisk fordelt over hele landet, indgår i sentinelovervågningen. Sentinellægerne indrapporterer ugentligt, hvor mange patienter med influenzalignende symptomer de ser i deres praksis, samt hvor mange konsultationer de har haft i alt. Derudover udtager de ugentligt podninger fra patienter med influenzalignende sygdom. Podningerne bliver analyseret på Statens Serum Institut for en lang række forskellige luftvejsvirus. Resultaterne fra sentinelovervågningen bliver anvendt til at vurdere forekomsten af luftvejsinfektioner i befolkningen, samt hvilke luftvejsvirus der er årsag hertil. Data fra sentinelovervågningen opdateres ugentlig hele året.
Ønsker du som praktiserende læge at blive en del af sentinelovervågningen, kan du læse mere under tilmelding for almen praksis.
Influenzaovervågning - tilmelding for almen praksis
Vagtlægeovervågningen
Influenzalignende symptomer bliver også overvåget gennem vagtlægerne, og kører året rundt. Vi opgør dog kun data i den aktive influenzasæson (uge 40 til uge 20). Vagtlæger i hele landet har i dette system mulighed for at angive, om en patient har influenzalignende sygdom. På baggrund af det totale antal konsultationer i hver region beregnes ILI konsultationsprocenten. Der bliver også indsamlet data fra akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden, hvor ILI konsultationsprocenten også bliver beregnet.
På baggrund af det totale antal konsultationer i hver region beregnes ILI-konsultationsprocenten for hele landet sammenholdt med de fem foregående sæsoner.
Borgeres rapportering af influenzalignende symptomer
Influenzaforekomsten i befolkningen bliver overvåget ved hjælp af Influmeter, som er et webbaseret overvågningssystem, der bygger på frivillige borgerrapporteringer. Hver uge i influenzasæsonen rapporter borgere, om de har haft influenzalignende sygdom (ILS). Influmeter bidrager med information om ILS i den del af befolkningen, der ikke nødvendigvis kontakter læge ved ILS
Laboratoriebekræftet influenza
Forekomsten af laboratoriebekræftet influenza bliver overvåget ved hjælp af Den danske mikrobiologidatabase (MiBa), hvor alle test som bliver undersøgt for influenza på landets mikrobiologiske afdelinger bliver registreret. På den måde kan man overvåge antallet af patienter der er positive for influenza A eller B per uge, samt hvor stor en andel af de testede patienter som er positive for enten influenza A eller B.
Typning og subtypning af influenzavirus
De klinisk mikrobiologiske afdelinger indsender et udsnit af influenzapositive prøver til det Nationale Influenza laboratorium på Statens Serum Institut, hvor de indgår i den nationale og internationale overvågning.
Influenzavaccination fordelt på målgrupper
Fra 1. oktober 2023 til 15. januar 2024 bliver udvalgte målgrupper tilbudt vaccination mod influenza. Tabellen viser fordelingen af personer i de forskellige influenzamålgrupper og andelen af vaccinerede indenfor hver målgruppe ved afslutningen af vaccinationssæsonen. Tallene vil derfor ikke længere blive opdateret her på siden.
Overvågning af dødelighed
Influenza internationalt
WHO's risikovurdering
WHO (Flu News Europe)
ECDC (European Influenza Surveillance Network)