PDF-ikonPrintikon

Japansk hjernebetændelse

Synonymer

Japansk encephalitis

Årsag

Japansk hjernebetændelse skyldes infektion med et virus, der tilhører gruppen af flavivirus.

Symptomer

Kun ca. 1 ud af 100 smittede personer udvikler symptomer. Symptomer på japansk hjernebetændelse er hovedpine, feber og nedsat bevidsthed. Infektionen kan give en livstruende hjernebetændelse. Ca. 30 % af voksne med symptomer vil dø af sygdommen, og op til 50% af de overlevende har varige neurologiske mén.

Forekomst

Japansk encephalitis findes kun i Asien, især i Indien, Sydøstasien og Kina. Man regner med, at der er mindst 50.000 tilfælde i Asien om året med op til 10.000 dødsfald. I Thailand og Vietnam er sygdommen ca. 5 gange hyppigere i de regnfulde måneder fra maj til oktober. Der konstateres dog kun sjældent tilfælde af sygdommen blandt rejsende til disse dele af verden.

Japansk hjernebetændelse optræder epidemisk, dvs. at der kommer udbrud med nogle års mellemrum, efterfulgt af en periode med relativ lav forekomst. Udbruddene kan også komme uden for den normale sæson.

Smitteveje og reservoir

Infektionen kan overføres med forskellige arter af myg (Culex), hvoraf nogle også stikker om dagen. Virus findes normalt hos bl.a. grise og enkelte fuglearter og overføres fra disse via myg til mennesker. Myggen, der overfører virus, findes især på landet men kan også forekomme i storbyernes slumområder. Sygdommen er ikke smitsom mellem mennesker.

Inkubationstiden er 5 - 15 dage. Smittede patienter har normalt ikke virus i blodet, og spiller derfor ingen rolle i videreførelse af virus til nye myg.

Anmeldelse

Sygdommen er i Danmark ikke anmeldelsespligtig og overvåges ikke.

Behandling

Ved påvisning af specifikke antistoffer i blod og/eller ved påvisning af virus i spinalvæske (PCR).

Der findes ingen specifik behandling, hvorfor patienten må behandles symptomatisk.

Forebyggelse

Japansk hjernebetændelse kan forebygges ved at undgå at blive stukket af myg, dvs. ved regelmæssig anvendelse af myggeafvisende midler, også i dagtiden. Man kan også nedsætte risikoen for myggestik ved at sprøjte boligen indendørs med et insektmiddel og ved at anvende myggenet.

Vaccination anbefales ved ophold af mere end 4 ugers varighed i områder, hvor sygdommen forekommer, dvs. primært landområder. Under pågående epidemier anbefales dog også vaccination ved kortere rejser. Vaccination mod japansk hjernebetændelse er en del af børnevaccinationsprogrammerne i Japan, Sydkorea og Thailand.

Sidst redigeret 14. august 2013

Søg i Sygdomsleksikon

Rejser og smitsomme sygdomme

Verdenskort med aktuelle udbrud, Rejser og Smitsomme sygdomme

Find forslag til vaccinationer og eventuel malariaforebyggelse til en konkret rejse og risikoprofil samt generelle rejseråd.

Rejser og smitsomme sygdomme