Trikinellose
En zoonotisk infektion forårsaget af trikiner, dvs. orme af slægten Trichinella. Trikiner er meget sjældent forekommen i Danmark og infektion vil derfor primært være forbundet med indtagelse af fødevarer fra udlandet.
Sygdom i mennesker er oftest forbundet med indtag af råt eller ikke gennemstegt kød fra inficerede svin, vildsvin og hest, men alle rovdyr, ådselædere og altædende arter kan fungere som smittekilde.
I Europa registreres der generelt meget få tilfælde af trikinellose (79 tilfælde i 2021). Hovedparten af de registrerede europæiske tilfælde kommer fra Østeuropa. Globalt er det estimeret, at der årligt forekommer 10.000 tilfælde af trikinellose.
I Danmark undersøges systematisk omkring 20 millioner slagtesvin om året for trikiner og parasitten er ikke påvist i dansk produceret svinekød siden 1930. Derfor formodes humane tilfælde at være relateret til indtag af inficeret kød eller kødprodukter fra udlandet. Eksempelvis var der i 2004 et udbrud af trikinellose hos syv patienter, der havde spist en pølse hjembragt fra Rumænien. I 2007 blev en dansk kvinde smittet via en polsk tepølse. Det viste sig senere, at hun var en del af et større udbrud, hvor mere end 200 mennesker i Polen blev smittet.
I Grønland har der i første halvdel af 1900-tallet været større epidemier af trikinellose. I dag ses stadig enkelte udbrud, der ofte er associeret med indtag af isbjørnekød eller hvalroskød, der ikke er tilstrækkelig varmebehandlet.
Trikinellose forebygges primært ved grundig gennemstegning eller -kogning af kød fra rovdyr og dyr af svine- og hesteslægten.