Diagnostik
Noro- og sapovirusinfektioner diagnosticeres ved PCR-analyse af afføringsprøver.
Diagnostik er hovedsageligt relevant af epidemiologiske årsager, dvs. i forbindelse med opståede udbrud. I udbrudssituationer er de såkaldte Kaplan-kriterier af diagnostisk værdi i fravær af laboratoriepåvisning.
Kaplan-kriteriet er opfyldt, såfremt mere end 50 % i gruppen kaster op, sygdomsvarighed er mellem 12 og 60 timer, inkubationsperioden mellem 24 og 48 timer, og der ikke er fundet anden forklaring på sygdommen (dvs. negative undersøgelser for tarmpatogene bakterier og evt. parasitter). Tilfælde af sekundærtilfælde er ydermere en indikation på, at et udbrud kan skyldes norovirus.
Det er vanskeligt at påvise norovirus i vand eller fødevarer, men det kan lade sig gøre under visse omstændigheder.
Meldepligt
Noro- og sapovirusinfektioner er ikke anmeldelsespligtige. Derimod overvågesfødevarebårne udbrud med norovirus. Har man mistanke om et udbrud, der skyldes mad, kan man anmelde det til den lokale Fødevareregion. Udbrud kan også rapporteres til SSI. Norovirus-positive prøver fra fødevarebårne udbrud kan indsendes uden vederlag til Virologisk Overvågning & Forskning på Statens Serum Institut, hvor prøven bliver undersøgt med henblik på noroviruskarakterisering (genogruppe og genotype) og med fylogenetiske undersøgelser, som kan blive brugt til at etablere sammenhæng mellem smittekilde og patienter.
Forskning
Epidemiologisk og virologisk forskning lavet på SSI har bl.a. fokuseret på udbrud og deres forebyggelse. En landsdækkende kæde af udbrud forårsaget af krølsalat kunne effektivt optrevles ved brug af epidemiologi og sekventering af virusstammer. Derudover bliver der forsket i anvendelsen af "next generation sequencing"-metoder til endnu mere præcis typning og identifikation af smitteveje i udbrud med norovirus.
SSI deltager i molekylærbiologisk overvågning af fødevarebårne udbrud på europæisk plan via et netværk kaldet NoroNet.
Referencer
Molecular Evidence of Oysters as Vehicle of Norovirus GII.P17-GII.17
Rasmussen LD, Schultz A, Uhrbrand K, Jensen T, Fischer TK. (2016)
Emerg Infect Dis. 2016;22(11):2024-2025. https://doi.org/10.3201/eid2211.161171
Series of Norovirus Outbreaks Caused by Consumption of Green Coral Lettuce, Denmark, April 2016.
Müller L, Rasmussen LD, Jensen T, Schultz AC, Kjelsø C, Barnadas C, Sigsgaard K, Larsen AR, Widstrup Jensen C, Jeppesen S, Uhrbrand K, Hove N, Mølbak K, Ethelberg S. (2016)
PLoS Curr. 2016 Oct 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5074700/
Detection of norovirus infections in Denmark, 2011–2018.
Korcinska, M., Dalsgaard Bjerre, K., Rasmussen, L.D., Tvenstrup Jensen, E., Fischer, T.K., Barrasa, A., & Ethelberg, S. (2020).
Epidemiology & Infection, 148, E52. https://doi.org/10.1017/S0950268820000461