Hepatitis E

Hepatitis E er en infektion af leveren, som skyldes hepatitis E-virus (nu også kaldt Paslahepevirus balayani). Ligesom ved hepatitis A vil mange smittede ikke få symptomer. Hvis man får symptomer, kan det fx være i form af gulfarvning af hud og øjne (gulsot).

Hepatitis E er mest almindelig i udviklingslande med utilstrækkelig forsyning med rent vand og dårlige hygiejniske forhold, hvor det oftest smitter fra vand forurenet med afføring. De seneste år har vi dog set en stigende forekomst af hepatitis E i Danmark, hvor de smittede ikke har været ude at rejse. Her skyldes smitten formentlig virus i fødevarer, herunder svinelever.

Selvom hepatitis E oftest er en sygdom med et mildt forløb, der går over af sig selv, kan den i sjældne tilfælde hos immunsvækkede give et kronisk forløb, ligesom gravide kan blive mere alvorligt syge end andre. Alvorlig sygdom hos gravide er dog meget sjældent i Danmark.

Inkubationsperioden, dvs. perioden fra man er udsat for smitte, til man udvikler symptomer, er for hepatitis E gennemsnitligt 5 – 6 uger, men varierer fra 2 til 10 uger.

Symptomer

Årsag

Smitteveje

Forebyggelse

Behandling

Særligt for sundhedsfagligt personale