Uge 21 - 2025

Muligt udbrud af difteri i Tyskland
Hjælp os med at gøre EPI-NYT bedre – deltag i vores brugerundersøgelse

Muligt udbrud af difteri i Tyskland

De tyske sundhedsmyndigheder har rapporteret om et muligt udbrud af difteri med tilfælde spredt rundt i landet. Siden 1. januar 2022 er påvist i alt 126 tilfælde med laboratoriebekræftet difteri, som alle tilhører den samme bakteriestamme (ST-574) af Corynebacterium diphteriae. Der blev påvist 55 tilfælde i 2022, 49 tilfælde i 2023 og 18 tilfælde i 2024. I 2025 er der indtil den 16. maj påvist fem tilfælde.

Siden 1. januar 2024 og til nu, hvor der altså er påvist 23 tilfælde med genotype ST-574, er der fremkommet to genetiske undergrupper (sub-clusters) blandt personer med ikke-indvandrerbaggrund. De 18 tilfælde har været huddifteri og fem tilfælde respiratorisk difteri, hvor tre patienter er døde. Blandt de tre døde var et uvaccineret barn og to ældre personer med usikker vaccinationsstatus. Til sammenligning var der i 2020 og 2021 tilsammen tre tilfælde af respiratorisk difteri i Tyskland, og ingen døde.

Det drejer sig i alle tilfælde om infektion med toksinproducerende difteribakterier, som især i den respiratoriske form kan være alvorlig og evt. dødelig. For yderligere information om sygdommen difteri henvises til SSI’s sygdomsleksikon.

De første mange tilfælde af især huddifteri blev påvist blandt migranter og asylansøgere fra blandt andet Afghanistan. I den senere del af perioden ser der ud til at være opstået to undergrupper af smittede, primært blandt ikke-migranter. En gruppe af primært smittede hjemløse, herunder hjemløse stofbrugere, er identificeret i og omkring Frankfurt, og hvor genetisk typning af bakterieisolater har kunnet føres tilbage til påviste bakteriestammer blandt migranter i 2022. Disse tilfælde tilhører det første genetiske sub-cluster. En anden gruppe af smittede med huddifteri er påvist blandt hjemløse i Berlin, og yderligere tilfælde af respiratorisk difteri er fundet i fire andre delstater. Disse tilfælde tilhører det andet sub-cluster.

Siden begyndelsen af 2025 er der gennem EpiPulse rapporteret om 10 tilfælde af difteri forårsaget af C. diphtheriae i EU/EØS-landene: fem fra Tyskland, to fra Belgien, ét fra Østrig og ét fra Letland.

Difteri i Danmark

Difteri er en sjælden infektion i Danmark. Dette skyldes, at langt de fleste er vaccineret, dels via børnevaccinationsprogrammet, men også i forbindelse med sårskade, hvor der ved behov gives en stivkrampevaccine, som også indeholder beskyttelse mod difteri (diTeBooster). Alle personer i Danmark anbefales at blive boostervaccineret mod difteri hvert 10. år.

Siden 2020 er der kun påvist et enkelt tilfælde af difteri i form af huddifteri i et kronisk sår hos en person med anden kronisk lidelse. Det drejede sig om en toksinproducerende stamme af en særlig difteribakterie, Corynebacterium ulcerans. Derudover er en person blevet behandlet med antitoksin på mistanke om respiratorisk difteri, men mistanken kunne ikke verificeres diagnostisk. Den pågældende var hjemkommet fra udlandsrejse fra et område, hvor difteri forekommer.

Øget opmærksomhed på diagnosen

På baggrund af den aktuelle situation i Tyskland og den nære geografiske sammenhæng med Danmark opfordres læger til øget opmærksomhed på diagnosen difteri, især ved optræden af sår, evt. kroniske, som ikke responderer på behandling med antibiotika, blandt nyligt ankomne migranter eller asylansøgere, hjemløse, stofbrugere og ældre personer med kronisk svækkelse, og især hvis der er manglende eller usikker vaccination mod difteri. Ved klinisk mistanke om difteri eller fund af difteribakterier på lokal KMA og behov for afklaring af hvorvidt disse er toksinproducerende, kan læger i dagtid kontakte diagnostisk callcenter på SSI på 3268 8600. Uden for normal arbejdstid kan vagthavende infektionsepidemiolog kontaktes på 4131 7404. Sidstnævnte skal også kontaktes ved overvejelse om behov for behandling med difteri antitoksin, som udleveres fra SSI på konkret indikation.

Der henvises i øvrigt til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af difteri, herunder håndtering af nære kontakter til mistænkte eller bekræftede tilfælde.

(P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, A. Ronayne, Bakterier, Parasitter og Svampe)

Hjælp os med at gøre EPI-NYT bedre – deltag i vores brugerundersøgelse

Vi vil gerne gøre EPI-NYT endnu mere relevant og brugbart for vores læsere. Derfor laver vi en brugerundersøgelse om indholdet og formatet af EPI-NYT, og håber at du vil bruge et par minutter til at svare på et kort spørgeskema.

Dine input er vigtige og vil hjælpe os med at tilpasse indhold, format og frekvens, så EPI-NYT bedst muligt understøtter dit arbejde og dine behov. Undersøgelsen foregår til og med fredag den 6. juni.

Klik her for at deltage i undersøgelsen: https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=HD7QRLM3S196

På forhånd tak for din hjælp!

(Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)