Uge 12/17 - 2025
European Immunization Week
European Immunization Week
I denne uge afholder WHO både European Immunization Week og World Immunization Week. Den europæiske immuniseringsuge er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor WHO og dermed medlemslandene sætter fokus på de succeser og udfordringer, som der er med børnevaccinationsprogrammerne i forhold til at opnå kontrol med de smitsomme sygdomme, som vi vaccinerer imod.
I år er temaet ”Vaccination af alle er menneskeligt muligt”. WHO understreger, at udbrud af vaccineforebyggelige sygdomme kan optræde alle steder, hvor der er en ophobning af u- eller undervaccinerede personer. Og at specielt mindre børn og alle med kroniske sygdomme kan være i særlig risiko.
Som eksempler på vaccinationsprogrammers effekt på verdens befolkning nævner WHO, at 20 millioner mennesker stadig kan gå, fordi de har undgået polio, og dermed alvorlige lammelser, gennem vaccination de seneste 70 år. Endvidere at vaccination globalt har sparet 154 millioner menneskeliv i de seneste 50 år. Det svarer til seks liv pr. minut. Hver dag, hvert år, i 50 år.
Men der er stadig udfordringer mange steder. I 2024 var der fx flere end 127.000 tilfælde af mæslinger i europaregionen – og 38 registrerede dødsfald. På grund af mæslingers ekstremt høje smitsomhed er det nødvendigt at vaccinere 95 % af alle med to mæslingeholdige vacciner for at opnå kontrol med sygdommen. Og det er der fortsat mange lande – også i Vesteuropa – som ikke har nået, og hvor udbrud af mæslinger derfor fortsat forekommer.
Ny visning af tilslutning til børnevaccinationsprogrammet
I anledning af European Immunization Week 2025 lancerer Statens Serum Institut i dag en ny hjemmeside, der viser tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram i 2024 – og hvordan Danmark klarer sig i forhold til WHO’s mål for vaccineforebyggelige sygdomme.
Den nye side erstatter den tidligere årsrapport, som siden 2014 er blevet udgivet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen. Med den nye visning ønsker Statens Serum Institut at gøre formidlingen mere tilgængelig for både sundhedsfagligt personale og borgere.
Høj og stabil tilslutning – men stadig plads til forbedring
Danmark har fortsat en høj og stabil tilslutning til vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet. For flere vacciner lever vi op til WHO’s mål, men der er fortsat plads til forbedringer. Blandt de positive tendenser ses en stigning i tilslutningen til HPV-vaccination – både blandt piger og drenge.
Samtidig er der forhold, der understreger behovet for fortsat fokus på at fastholde den høje tilslutning. I 2024 blev der som nævnt ovenfor registreret en markant stigning i mæslingetilfælde globalt og i Europa. Også i Danmark var antallet af bekræftede tilfælde det højeste i flere år. Fund af vaccinederiveret poliovirus i spildevand i flere europæiske lande tydeliggør desuden vigtigheden af høj tilslutning til vaccinerne i barnets første leveår samt til 5-års revaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste og polio.
Indsatser der virker
På den nye hjemmeside kan du, udover at få overblik over tilslutningen i 2024, læse om nogle af de indsatser, der bidrager til den høje tilslutning. Du kan bl.a. læse om, hvordan faglig rådgivning, undervisning og samarbejde på tværs af de nordiske lande er med til at styrke programmet i praksis, samt hvordan et nyt studie viser, at aktive påmindelser til forældre har en tydelig positiv effekt på tilslutningen.
Derudover deler vi resultaterne af en brugerundersøgelse, der har givet værdifuld indsigt i, hvordan vaccineinformation kan gøres mere forståelig og tilgængelig for både sundhedspersonale og borgere – noget vi arbejder videre med i 2025.
(J. Grau, L. Hallundbæk, I.R. Moustsen-Helms, B. Søborg, P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)