Uge 48 - 2019

World AIDS Day 2019-temaet er "Communities make the difference" eller på dansk "Fællesskaber gør forskellen"

World AIDS Day 2019-temaet er "Communities make the difference" eller på dansk "Fællesskaber gør forskellen"

Første december vil organisationer, foreninger og enkeltpersoner verden over markere, at det er World AIDS Day (WAD). I år har UNAIDS fokus på den rolle, fællesskaber (communities) spiller i såvel forebyggelsen af flere hiv-tilfælde som i støtten til de hiv-positive.

Oversat til dansk lyder UNAIDS' besked på WAD i år: "De enkelte fællesskaber yder et uvurderligt bidrag til kampen mod hiv. Fællesskaber af mennesker, der lever med HIV, nøglepopulationer som homoseksuelle mænd og andre mænd, der har sex med mænd, mennesker, der bruger narkotika, sexarbejdere, transpersoner m.fl. Fællesskaberne er med til at forsvare menneskerettigheder og til at støtte hinanden. Fællesskaberne er både livsnerven i en effektivt hiv-bekæmpelse og en vigtig støtte".

I Danmark er den gruppe, der hyppigst smittes med hiv, mænd, der har sex med mænd (MSM).
Selvom der lader til at være et fald i antallet af nye hiv-infektioner i denne gruppe, ikke mindst på grund af nyere forebyggelsesmetoder, er der stadig lang vej at gå, før hiv-smitte blandt MSM er en saga blot.
Mulighed for effektiv forebyggelse, mulighed for hyppig og gratis hiv-testning samt mulighed for gratis og virksom behandling, hurtigt efter diagnosen, er alt sammen til stede i Danmark. En af grundene til at ikke alle MSM benytter sig af disse muligheder er det store stigma, der stadig omgærder hiv og hiv-smittede.
Det er et stort ønske, at såvel fællesskaber blandt MSM som i almenbefolkningen aktivt vil modarbejde dette stigma, der blandt andet udspringer af ubegrundet angst for hiv-positive.

Den vigtigste besked er her: velbehandlede hiv-positive smitter ikke. Heller ikke ved ubeskyttet sex.

Tal fra UNAIDS:

  • På verdensplan lever ca. 40 mio. mennesker med hiv. Heraf ved ca. 8 mio. ikke, at de er smittet. 

  • Ca. 1,7 mio. blev smittet med hiv i 2018. 

  • I alt er 32. mio. mennesker døde af hiv-relateret sygdom siden epidemien begyndte. 

  • Under 1 mio. døde af hiv-relateret sygdom i 2018.

Figur 1. Hiv-kaskaden* på verdensplan og i Danmark, 2018

For flere oplysninger om hiv i Danmark se EPI-NYT 44/19.

(S. Cowan, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)