Uge 4 - 2018

Gratis HPV-vaccination til drenge, der er til drenge
Gul feber i Brasilien

Gratis HPV-vaccination til drenge, der er til drenge

Fra den 1. februar 2018 kan drenge, der er til drenge, blive gratis HPV-vaccineret, hvis de er mellem 15 og 20 år. Tilbuddet slutter den 31. december 2018.

Tilbuddet er et af initiativerne under regeringens kræftplan IV, og har til formål at forebygge HPV-infektion hos drenge, der har eller som kommer til at have sex med andre drenge og mænd. Mænd, der har sex med mænd, har nemlig en markant større risiko for at udvikle analkræft på baggrund af en HPV-infektion end mænd, der udelukkende har sex med kvinder.

Drengene skal have tre HPV-vaccinationer inden for en periode på seks måneder. Man kan få den første vaccination fra den dag, man fylder 15 år. Man kan blive gratis vaccineret indtil sin 20-årsfødselsdag. Den første vaccination skal gives senest den 30. juni 2018, og drengene kan blive færdigvaccineret indtil 31. december 2018.

Man kan blive vaccineret hos egen læge eller på en af AIDS-Fondets Checkpointklinikker i Aarhus, Odense eller København. Desværre er det ikke lykkedes at få aftalerne mellem alle de involverede parter til at falde helt på plads op til 1. februar. Rent praktisk betyder det, at drengene fra 1. februar kan blive vaccineret i en af AIDS-Fondets checkpoint-klinikker, som holder åbent den første onsdag i måneden, mens man i almen praksis lige skal vente med at vaccinere og anvende de oprettede ydelseskoder indtil en aftale er faldet på plads mellem de involverede parter.

Når lægen skal vurdere, om drengen er omfattet af tilbuddet, skal det gøres med udgangspunkt i bekendtgørelsen, der afgrænser tilbuddet til drenge, der er tiltrukket af andre drenge.

Vaccinerne (Gardasil 9) kan bestilles i 1 stk. pakninger via ordremodtagelsen ved at sende en mail til ordre@ssi.dk eller ringe til 3268 3111 og oplyse yder/kundenummer og vaccinens varenummer 99799. Hvis det ikke kan nås, før drengen møder til vaccination, kan lægen tage en HPV-vaccine beregnet til børnevaccinationsprogrammet og bestille en erstatningsvaccine hjem hurtigst muligt derefter.

Man kan læse yderligere om tilbuddet på drengesomelskerdrenge.dk.

(Sundhedsstyrelsen)

Teksten er opdateret den 2. februar 2018 efter ønske fra Sundhedsstyrelsen.

Gul feber i Brasilien

I de seneste uger er der sket en tredobling af humane tilfælde af gul feber i Brasilien, specielt i staterne São Paulo og Minas Gerais. I perioden fra 1. juli 2017 til 14. januar 2018 blev der påvist 35 bekræftede tilfælde af gul feber, inkl. 20 dødsfald. De bekræftede tilfælde er rapporteret fra staterne São Paulo (20 tilfælde og 11 dødsfald), Rio de Janeiro (tre tilfælde og ét dødsfald), Minas Gerais (11 tilfælde og syv dødsfald) og Federal District (ét dødsfald). Herudover er der 145 mistænkte tilfælde.

Der har siden efteråret 2017 været et stigende antal tilfælde blandt aber (non-humane primater), herunder i parker i selve São Paulo by, hvorfor Statens Serum Institut den 21. november 2017 ændrede anbefalingen om gul feber-vaccination til også at omfatte hele staten São Paulo inkl. São Paulo by. Siden har der været rapporter om døde aber i en park i den nordlige del af Rio de Janeiro by, og nogle af de seneste tilfælde i staten Rio de Janeiro er påvist i Teresópolis, som ligger ca. 100 km fra Rio de Janeiro by.

De brasilianske myndigheder har planlagt større vaccinationskampagner i staterne São Paolo og Rio de Janeiro i perioden fra den 25. januar til den 17. februar og i staten Bahia i perioden fra den 19. februar til den 3. marts. Målet er at vaccinere ca. 22 millioner mennesker i 77 distrikter i de 3 stater.

Det årlige karneval i Rio de Janeiro finder sted fra den 9. til 14. februar 2018. WHO anbefaler ikke aktuelt gul feber-vaccination af rejsende til selve Rio de Janeiro by, men forholdene kan ændre sig hurtigt, og læger og rejsende opfordres til at holde sig orienteret via SSI’s rejsehjemmeside.

Siden januar 2017 er der påvist tre tilfælde af gul feber blandt rejsende til Sydamerika. De to første havde været i Bolivia og Surinam, og senest er en hollandsk rejsende blevet diagnosticeret med gul feber efter en rejse til Brasilien. Den rejsende havde opholdt sig i Mairipora og Atibaia i staten São Paulo fra den 19. december 2017 til den 8. januar 2018, og fik 7. januar 2018 symptomer i form af høj feber, hovedpine, muskelsmerter opkast og diarre. Diagnosen gul feber blev stillet efter hjemkomsten til Holland.
Ingen af de tre rejsende var tidligere vaccineret mod gul feber.

Brasilien kræver ikke aktuelt vaccination mod gul feber for rejsende fra andre lande, og de aktuelle anbefalinger for gul feber-vaccination for rejsende til Brasilien kan ses på SSI’s hjemmeside.

(A.H. Christiansen, P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse) 

Læs tidligere numre af EPI-NYT

24. januar 2018