Personer med særlig risiko for invasiv pneumokoksygdom

Personer der er fyldt 65 år og personer i særlig høj risiko for invasiv pneumokoksygdom (IPS) tilbydes gratis 23-valent pneumokokvaccination (PPV23).

Det forventes, at programmet vil blive udvidet på et tidspunkt i 2021 til at inkludere flere risikogrupper under 65 år. Fra 2. november 2020 kan den 13-valente pneumokokvaccination (PCV13) kun tilbydes med klausuleret tilskud til personer i særlig høj risiko for invasiv pneumokoksygdom.

Se infografikken Fakta om pneumokoksygdom og vaccination (pdf)

Lille billede af infografikken "Fakta om penumokoksygdom og vaccination"

Se infografikken Vaccination af borgere med særlig risiko for pneumokoksygdom (pdf)

Billede af infografikken "Vaccination af borgere med særlig risiko for pneumokoksygdom"

Tilbud om gratis vaccination med PPV23 til specifikke grupper

PPV23 tilbydes gratis til alle der er fyldt 65 år, beboere på plejehjem og andre botilbud samt til en række udvalgte persongrupper, der har særlig høj risiko for at få invasiv pneumokoksygdom (jf. BEK nr. 840 af 10/06/2020).

Den 23-valente vaccine (PPV23) er valgt til det gratis vaccinationsprogram, fordi den beskytter mod mange typer af pneumokokker, og mod de serotyper der oftest giver alvorlig sygdom hos personer der er fyldt 65 år. Vær opmærksom på, at PPV23 ikke er godkendt til børn under 2 år.

Læs mere om vaccinen i vaccineleksikonet.

Klausuleret tilskud ved vaccination med PCV13 til personer i særlig høj risiko for IPS

Den 13-valente vaccine (PCV13) er en del af børnevaccinationsprogrammet, men anbefales også til personer i særlig høj risiko for invasiv pneumokoksygdom, der ikke har fået den før. Dette skyldes bl.a. at virkningsmekanismen for PCV13 er anderledes end PPV23, og at PCV13 dermed kan yde ekstra beskyttelse til især personer med nedsat immunforsvar. 

Der kan fra 2. november 2020 kun tilbydes PCV13 med klausuleret tilskud til personer, der er i særlig høj risiko for alvorlig sygdom

Læs mere om vaccinen i vaccineleksikonet.


I menuen til venstre er der mere information om risikogrupper, vaccinations- og revaccinationsanbefalinger m.m. Du finder også links til siderne her:

Pneumokoksygdom og effekten af vaccinerne
Pneumokoksygdom- og risikogrupper
Vaccinations- og revaccinationsvejledninger
Vaccinationsregimer for udvalgte risikogrupper
Litteraturhenvisninger