HPV-vaccination også sikker for 10-17 årige drenge

Ny dansk forskning viser, at 10-17 årige drenge, der bliver vaccineret mod HPV (human papillomavirus), ikke har højere risiko end uvaccinerede drenge for en lang række autoimmunsygdomme, neurologiske sygdomme og blodpropper.

Det er efterhånden dokumenteret i adskillige velgennemførte undersøgelser, at HPV-vaccination af piger og kvinder er en overordentlig effektiv og sikker måde at forebygge HPV-infektion, celleforandringer og livmoderhalskræft på. Verdenssundhedsorganisationen WHO’s ekspertkomité for vaccinesikkerhed har i 2017 udtalt, at alle HPV-vacciner på markedet er ”ekstremt sikre”.

Efter flere års nedgang i tilslutningen til HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet for piger er tilliden til vaccinen heldigvis på vej opad igen. Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at dobbelt så mange unge piger påbegyndte HPV-vaccination i 2017 sammenlignet med 2016.

HPV-vaccination – ikke kun for piger

Som noget nyt er en række vestlige lande, fx Norge, begyndt at tilbyde drenge HPV-vaccination som led i børnevaccinationsprogrammet på lige fod med piger. Herhjemme har Sundhedsstyrelsen i 2018 iværksat en kampagne om gratis HPV-vaccination til homo- og biseksuelle drenge og unge mænd mellem 15 og 19 år. Denne gruppe har nemlig betydeligt højere risiko for at udvikle HPV-relateret analkræft end heteroseksuelle mænd.

HPV-vaccinerne på markedet har længe været godkendt til brug hos begge køn, men hidtil har man udelukkende undersøgt risikoen for mulige langtidsbivirkninger blandt piger og kvinder. Ud fra den omfattende litteratur om HPV-vacciners sikkerhed hos piger og kvinder har man sluttet, at HPV-vaccination formentlig er lige så sikkert hos drenge og mænd. Denne antagelse får nu støtte fra dansk forskning.

Nyt dansk studie

Forskere fra Statens Serum Institut står bag verdens første systematiske undersøgelse om mulige langtidsbivirkninger til HPV-vaccination af drenge. Artiklen om undersøgelsens resultater er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift International Journal of Epidemiology.

Førsteforfatter, overlæge Morten Frisch, siger om den nye undersøgelse

”Lige som for pigerne finder vi, at HPV-vaccination af drenge ikke ser ud til at øge risikoen for en lang række sygdomme, hvor der tidligere har været rejst mistanke. Og det er jo betryggende i en tid, hvor flere og flere forældre vælger at lade deres drenge vaccinere mod HPV.”
Overlæge Morten Frisch

Forskerne undersøgte og sammenlignede risikoen for i alt 52 forskellige autoimmunsygdomme, neurologiske sygdomme og venøse blodpropper blandt over 7000 HPV-vaccinerede og mere end 500.000 uvaccinerede drenge født i årene 1988-2006. Samlet set var der ingen overrisiko for de undersøgte sygdomme blandt HPV-vaccinerede drenge, men forskerne opfordrer alligevel til, at undersøgelsen gentages i andre lande.

”I videnskab ønsker man altid at blive så sikker som overhovedet muligt, og derfor håber jeg da også, at udenlandske forskere vil gentage vores undersøgelse. Vores studie tyder dog ret klart på, at HPV-vaccination til drenge formentlig er lige så sikkert som til piger. På den baggrund vil jeg opfordre alle unge homo- og biseksuelle mænd, som nu får tilbudt gratis HPV-vaccination, til at benytte sig af tilbuddet”
Overlæge Morten Frisch

Link til den videnskabelige undersøgelse i International Journal of Epidemiology:
Frisch M, Besson A, Clemmensen KKB, Valentiner-Branth P, Mølbak K, Hviid A. Quadrivalent human papillomavirus vaccination in boys and risk of autoimmune diseases, neurologic diseases and venous thromboembolism. Int J Epidemiol 2018