Ny HPV-vaccine i børnevaccinationsprogrammet

Som en del af det danske børnevaccinationsprogram vil 12-årige piger nu blive tilbudt en HPV-vaccine, der dækker flere HPV typer.

Statens Serum Institut har netop afsluttet et udbud om en ny vaccine, og vinderen blev en såkaldt ni-valent type, der beskytter mod 90 % af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft. Vaccinen bliver markedsført under navnet Gardasil 9.

Den nye HPV-vaccine kommer på et tidspunkt, hvor alt tyder på, at den nedadgående vaccinationskurve er knækket, og at flere piger nu bliver HPV-vaccineret.

”Vi er enormt glade for, at så mange forældre har taget stilling og valgt at vaccinere deres døtre mod livmoderhalskræft. De HPV-vacciner, vi har haft i programmet hidtil, har været effektive og sikre, og vi er selvfølgelig glade for, at det fremover er muligt at blive endnu bedre beskyttet mod HPV,” siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Vaccinen bliver tilgængelig som en del af vaccinationsprogrammet i løbet af efteråret 2017. Ud over livmoderhalskræft og enkelte andre kræftformer beskytter den mod kønsvorter.

Vaccinen blev valgt på baggrund af et rutinemæssigt udbud, som Statens Serum Institut gennemfører med jævne mellemrum.

Læs mere i EPI-NYT 39/17