PDF-ikonPrintikon

Salmonella infektion


Salmonella er en bakterie, der forårsager salmonellose; en mave-tarminfektion, især karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Smitte sker næsten udelukkende via mad.

Svinekoteletter

I dag er svinekød eller produkter heraf de almindeligste kilder til salmonellainfektioner i Danmark.

Salmonella er en hyppig og velkendt årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. Salmonella-bakterier lever også i mange dyrs tarmsystemer – herunder landbrugsdyr, og bakterierne smitter på den måde via maden.

Salmonella har i flere år været meget sjældent forekommende i danskproducerede æg og kyllingekød, og antallet af infektioner er gået væsentligt ned i forhold til niveauet omkring årtusindskiftet.

Se overvågningsdata for infektioner med salmonella i Danmark.

Symptomer Ikon symptomer

Infektion med zoonotisk salmonella (fødevareinfektion) giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine.

Hos nogle få procent af patienterne spredes bakterierne ind i selve kroppen fra tarmkanalen, og kan dermed forårsage bl.a. blodforgiftning.

Senfølger efter salmonellainfektion omfatter bl.a. ledsmerter (reaktiv artrit), knuderosen og formentlig også irriteret tyktarm. Salmonella Typhi er årsag til højfebril og ofte alvorlig sygdom som følge af blodforgiftning (tyfus).

Årsag

Salmonella-infektioner forårsages af Salmonella enterica, som er sygdomsfremkaldende tarmbakterier.

Salmonella opdeles i mere end 2.500 forskellige serotyper. To af disse serotyper (Salmonella Typhi og Paratyphi) forekommer udelukkende hos mennesker, medens langt hovedparten af salmonellatyperne kan findes i forskellige dyrearter og i nogle tilfælde også i omgivelserne.

De to mest almindelige serotyper både i Danmark og i det øvrige Europa er Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis. I Danmark findes førstenævnte ofte i grise og den hyppigste kilde til infektionerne er svinekød eller pålæg lavet af svinekød, mens sidstnævnte ikke længere er normalt forekommende i dansk fødevareproduktion; det er den type, der især findes hos høns og kyllinger og derfor smitter via æg og kylllingekød.

Smitteveje Ikon smitteveje

Salmonella er en hyppig og velkendt årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark.

Salmonella er en zoonose; en bakterie der også findes hos og smitter via dyr. Det sker især, fordi bakterien findes hos landbrugsdyr, og vi smittes via kød (svin, kylling, okse) eller æg, men salmonella kan undertiden findes i mange andre fødevarer også, og der er eksempler på smitte fra frugt og grønt (fx tomater, bønnespirer, salat), pålægsvarer (spegepølser, lufttørrede eller røgede kødprodukter) og chokolade og müeslibarer.

En stadig større andel af infektionerne ses i forbindelse med udlandsrejse; særligt efter at salmonella er blevet udryddet i danske kommercielle kyllingeflokke og derfor ikke længere findes i dansk æg og kyllingekød (man kan dog stadig få campylobacter-infektion fra kyllingekød, men danske æg er sikre også i rå form). Så hvor æg og fjerkræ tidligere var hyppige smittekilder, er svinekød eller produkter heraf nu de almindeligste kilder til infektion i Danmark. Mange importerede kødprodukter kan endvidere også være forurenede.

Salmonella giver ofte sygdomsudbrud og en vigtig del af Statens Serum Instituts arbejde er at overvåge forekomsten og lokalisere og opklare sådanne udbrud.

Forebyggelse Ikon forebyggelse

Man kan ikke vaccinere mod de zoonotiske salmonella.

Forebyggelse mod salmonella udføres i hele ”jord-til-bord”-kæden ved at monitorere, kontrollere og evt. reducere forekomsten af salmonella i dyrefoder, produktionsdyr, virksomheder, der fremstiller og forarbejder fødevarer samt i detailhandelen. God hygiejne i køkkenet er forbrugerens vigtigste forholdsregel.

Behandling Ikon behandling

Rigelig væske for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.

Antibiotikabehandling gives til patienter hvor bakterierne har spredt sig uden for tarmen samt til særlige patientgrupper med alvorlig underliggende sygdom.

Sidst redigeret 1. marts 2016

Søg i Sygdomsleksikon

Aktuelle EPI-nyt

Rejser og smitsomme sygdomme

Verdenskort med aktuelle udbrud, Rejser og Smitsomme sygdomme

Find forslag til vaccinationer og eventuel malariaforebyggelse til en konkret rejse og risikoprofil samt generelle rejseråd.

Rejser og smitsomme sygdomme