PDF-ikonPrintikon

Vaccination mod livmoderhalskræft (HPV)

Vaccination mod livmoderhalskræft (HPV-vaccination) har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009. Tilbuddet gælder for piger og unge kvinder i alderen 12-17 år.

HPV står for Human Papilloma Virus. Der findes mere end 100 HPV-typer – heraf er cirka 15 kræftfremkaldende. Den HPV-vaccine, som anvendes i børnevaccinationsprogrammet beskytter mod de to typer HPV (16 og 18), som er ansvarlig for op mod 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Risikoen for at få livmoderhalskræft forventes således at falde med cirka 70 % efter vaccination.

Vaccination før seksuel debut

HPV smitter ved sex, og brug af kondom er ikke en effektiv beskyttelse mod smitte med HPV. Den største effekt af HPV-vaccination opnås inden, at man bliver smittet, hvilket vil sige før den seksuelle debut. Det er derfor, at HPV-vaccination er målrettet de 12-årige piger.

HPV-vaccinen er alene til forebyggelse og har ikke effekt på aktive HPV-infektioner eller eksisterende kræftsygdom. Også af den grund er det bedst at blive vaccineret, før man begynder at have sex.

Hvert år...

  • får ca. 15.000 kvinder konstateret celleforandringer
  • får ca. 6.000 foretaget keglesnit
  • får ca. 375 konstateret livmoderhalskræft
  • er der ca. 100 kvinder, som dør af livmoderhalskræft

HPV-vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram

Der findes tre vacciner Cervarix®, Gardasil® og Gardasil9®. Vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram har siden 2016 været Cervarix®. Hvilken vaccine, der indgår afgøres via et udbud.

Piger, som starter vaccination med Cervarix før de fylder 15 år, skal have to doser med mindst 5 måneder imellem og maksimalt 13 måneder imellem. Piger der er ældre end 15 år skal have tre doser med en måned mellem 1. og 2. dosis og fem måneder mellem 2. og 3. dosis. Hvis der er gået mere end 13 måneder mellem de to første doser anbefales altid tre doser. Se "HPV-vaccination - særligt for sundhedsfagligt personale" for yderligere information om intervaller for vaccination.

HPV-vaccination i andre lande

Siden 2009 er over en halv million danske kvinder blevet vaccineret mod livmoderhalskræft. I mange lande er vaccinen - ligesom i Danmark – en del af deres børnevaccinationsprogram, og på verdensplan er der givet mere end 248 millioner doser.

Andre kræftformer der skyldes HPV

HPV-infektioner er også ansvarlige for en række andre mere sjældne kræftformer, fx kræft ved endetarmsåbningen (analkræft), peniskræft, kræft i skeden (vagina) og kræft i de udvendige kvindelige kønsorganer (vulvakræft). HPV-infektion er desuden årsag til visse typer kræft i hoved-hals regionen, fx kræft i mandlerne.

Sidst redigeret 31. maj 2017

Stop HPV - Stop livmoderhalskræft

Informationskampagne fra et bredt netværk af organisationer – heriblandt SSI. Se mere på www.stophpv.dk.

Billede fra kampagnen Stop HPV- STop livmoderhalskræft