PDF-ikonPrintikon

Dengue feber

Årsag

Dengue feber er en virusinfektion, som skyldes et flavivirus. Der findes fire forskellige typer dengue virus, og infektion med én type beskytter ikke mod de andre. Man kan derfor få dengue feber mere end én gang.

Symptomer

Dengue feber giver typisk høj feber, udslæt, hovedpine og muskelsmerter som ved en alvorlig influenza. I sjældne tilfælde kan dengue feber medføre, at blodet ikke kan koagulere, og man får såkaldt "hæmorrhagisk dengue feber", som er en alvorlig, potentielt dødelig, tilstand med høj feber og blødningstendens.
Hæmorrhagisk dengue feber ses markant hyppigere hos patienter, der tidligere har haft dengue feber og er blevet smittet igen, end ved primære infektioner.

Forekomst

Dengue feber findes ikke i Danmark, men er på verdensplan den hyppigste myggeoverførte virussygdom blandt mennesker. Infektionen er meget almindelig i tropiske og subtropiske områder i Asien, Afrika og Syd- og Mellemamerika. I Europa er der påvist smitte med Dengue feber i Sydfrankrig, Kroatien og på øen Madeira i Portugal.

Sygdommen findes udbredt i byområder, herunder i storbyer, men kan også forekomme på landet. WHO anslår, at der årligt forekommer 50 millioner tilfælde, og at 40 % af verdens befolkning er i risiko for smitte.

Forekomsten af dengue feber er steget markant i Syd- og Mellemamerika og Sydøstasien i de seneste 10 - 15 år, og forekommer nu endemisk i mere end 100 lande. Stigningen tilskrives blandt andet den tiltagende urbanisering, hvor befolkningen ofte bor under meget primitive og dårlige hygiejniske forhold. Manglende kloakering, og dermed mulighed for, at der findes egnede udklækningssteder for myggelarver (Aedes arter) i stillestående vand i fx vandpytter, dåser og bildæk, er en af årsagerne.

Overvågning

Sygdommen er ikke anmeldelsespligtig og overvåges derfor ikke systematisk i Danmark, men i de seneste fem år har Statens Serum Institut konstateret 10 - 20 tilfælde af dengue feber hos danske rejsende efter hjemkomsten.
Disse udgør sandsynligvis kun en lille del af dem, der har haft sygdommen under rejsen.

Smitteveje og reservoir

Dengue feber virus overføres med (hun)myg, især Aedes aegypti, men i de senere år også Aedes albopictus. Disse myg stikker om dagen. Inkubationstiden er normalt 4 - 7 dage, men varierer op til 3 - 14 dage.
Dengue feber findes kun hos mennesker, men primater (aber) kan fungere som reservoir for virus. Der er ingen person til person-smitte, men en smittet person kan overføre virus til en ny myg i den viræmiske fase, som starter kort før debut af feber, og fortsætter så længe denne varer, normalt 3 - 5 dage.

Diagnostik

Diagnosen stilles sikkert ved påvisning af IgM- og IgG-antistoffer i en blodprøve. Påvisning af virus ved hjælp af PCR er desuden mulig i de første dage efter sygdomsdebut.

Behandling

Der findes ingen antibiotikabehandling af infektionen, som må behandles symptomatisk med fx paracetamol. Understøttelse af vitale funktioner og intensiv væskebehandling kan være livsreddende ved alvorlige tilfælde af hæmorrhagisk dengue feber.

Forebyggelse

Dengue feber forebygges ved at undgå at blive stukket af myg, det vil sige ved regelmæssig anvendelse af myggeafvisende midler. Man kan også nedsætte risikoen for myggestik ved at sprøjte boligen indendørs med et insektmiddel og ved at anvende myggenet.
Man kan endnu ikke vaccinere mod dengue virus. Aktuelt testes en vaccine, der beskytter mod alle fire denguevirustyper. Der vil dog i bedste fald gå år, før en vaccine er til rådighed.

Sidst redigeret 17. juli 2013

Søg i Sygdomsleksikon

Rejser og smitsomme sygdomme

Verdenskort med aktuelle udbrud, Rejser og Smitsomme sygdomme

Find forslag til vaccinationer og eventuel malariaforebyggelse til en konkret rejse og risikoprofil samt generelle rejseråd.

Rejser og smitsomme sygdomme