Sådan beskytter HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes et virus - human papilloma virus (HPV). Der findes over 100 forskellige typer hvoraf cirka 15 er kræftfremkaldende.

I de fleste tilfælde vil kroppens immunforsvar selv være i stand til at bekæmpe en HPV-infektion. Men i nogle tilfælde bliver infektionen kronisk, og kan forårsage celleforandringer (forstadier til kræft) og eventuel udvikling af livmoderhalskræft.

Det er især type 16 og 18 der er kræftfremkaldende - de er skyld i op mod 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. HPV-vaccinen, der anvendes i børnevaccinationsprogrammet, forhindrer udviklingen af infektioner med HPV 16 og 18.

Gardasil®9 som anvendes i børnevaccinationsprogrammet (siden 1. november 2017) beskytter mod 9 forskellige HPV-typer, inklusiv de to typer, der giver kønsvorter. Denne vaccine forventes at beskytte mod ca. 90 % af de kræftfremkaldende HPV-typer, der findes.

Effekten af HPV-vaccination

Der går normalt 15-20 år fra en kvinde får en kronisk HPV-infektion på livmoderhalsen til udvikling af livmoderhalskræft. Der går således mange år, fra vaccinen indføres i børnevaccinationsprogrammet, til der ses et egentlig fald i forekomsten af livmoderhalskræft. Til gengæld kan man forvente et relativt hurtigt fald i forekomsten af celleforandringer i livmoderhalsen.

Undersøgelser fra Australien og USA har dokumenteret et betydeligt fald i antallet af HPV-infektioner blandt vaccinerede piger. En dansk undersøgelse, offentliggjort i efteråret 2014, har også vist færre tilfælde af celleforandringer blandt vaccinerede kvinder.

En undersøgelse fra Det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) og forskere fra Costa Rica har for første gang vist, at kvinder, som er vaccineret mod HPV, meget sjældnere får HPV-infektion i mund og svælg end kvinder, som ikke er vaccinerede. Der kræves dog flere studier, før det kan siges, at HPV-vaccination reducerer forekomsten af hoved-hals kræft.

HPV-vaccination af drenge

Det har været diskuteret, om man burde anbefale vaccination af begge køn. Fordi HPV-infektion overføres seksuelt, smitter den på en anden måde end de sygdomme, vi ellers vaccinerer imod i det almindelige børnevaccinationsprogram.

Siden en overvejende del af befolkningen er heteroseksuel, kan man hvis størstedelen af piger er vaccineret opnå beskyttelse af de allerfleste unge mænd og kvinder. Dette kalder man flok-immunitet.

Siden slutningen af 2012 var der en faldende tendens i antallet af unge kvinder, der startede HPV-vaccination. Fra september 2016 er der en sket en kraftig stigning, men vaccinationsdækningen er muligvis ikke høj nok til at opnå den såkaldte flok-immunitet. Forældre, der gerne vil sikre, at deres drenge er beskyttet, kan vælge at betale for vaccinen.

Eksterne Links

Stop HPV - Stop livmoderhalskræft

Informationskampagne fra et bredt netværk af organisationer – heriblandt SSI. Se mere på www.stophpv.dk.

Billede fra kampagnen Stop HPV- STop livmoderhalskræft