Udbrud med Salmonella Enteritidis i Danmark

Siden den 31. marts 2022 er der på Statens Serum Institut registret 19 tilfælde af Salmonella Enteritidis. I det aktuelle udbrud er smittekilden fortsat ukendt, men en udredning er i gang.

Om sygdomsudbruddet

Mellem den 31. marts 2022 og 21. juli 2022 er der på Statens Serum Institut registreret 19 personer, som er blevet smittet med den samme type Salmonella Enteritidis (figur 1). Blandt de syge er 13 mænd og 6 kvinder. Patienterne er mellem 8-59 år (medianalder er 28 år). Patienterne bor primært i Region Hovedstaden og Region Sjælland (tabel 1).

Statens Serum Institut arbejder sammen med Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet DTU om dette udbrud for at identificere smittekilden.

Antal tilfælde af Salmonella Enteritidis sekvenstype 11 per uge, 2022, (n = 19) 

 

Tabel 1. Patienter med Salmonella Enteritidis i Danmark, marts til juli 2022, per region (n=19)

Region   Antal patienter
 Hovedstaden   12
 Sjælland   4
 Midtjylland   2
 Syddanmark   1
 Nordjylland   0
 I alt  19

Udbrudsstammen

Bakterien er af typen Salmonella Enteritidis. Ved helgenomsekventering af de bakterier som er isoleret fra patienterne, ses det, at de er meget nært beslægtede og tilhører sekvenstype 11.

Generelt om salmonellainfektion

Salmonella findes hos dyr og kan smitte mennesker via fødevarer, som er forurenede med bakterien. Salmonella er en hyppig og velkendt årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. Der findes flere end 2.500 forskellige typer af salmonella.

Inkubationstid

Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, varierer fra 6-72 timer. Som regel 12-36 timer før symptomerne viser sig.

Symptomer

Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Rigeligt med væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger. Ved alvorlig diarrésygdom bør man søge læge.

Læs mere

Læs mere om salmonellainfektion.