Udbrud med Salmonella Strathcona i Danmark

Siden starten af november 2025 har Statens Serum Institut registreret 18 tilfælde af Salmonella Strathcona. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet DTU efterforsker sygdomsudbruddet.

Om sygdomsudbruddet

I november 2025 er der på Statens Serum Institut registreret 18 personer, som er smittet med den samme type salmonella (figur 1). Blandt de syge er 13 kvinder og 5 mænd. Patienterne er mellem 5-85 år (medianalder er 51 år). Patienterne er bosat i hele landet, dog primært vest for Storebælt (tabel 1).

Figur 1. Antal tilfælde af Salmonella Strathcona per uge, 2025 (n=18)

Tabel 1. Patienter med samme type Salmonella Strathcona i Danmark, november 2025, per region (n=18)

Region  Antal patienter 
 Hovedstaden   0
 Midtjylland   5
 Nordjylland   3
 Sjælland   2
 Syddanmark   8
 I alt  18

Efterforskningen af udbruddet

Udbruddet bliver håndteret i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. SSI står for helgenomsekventering af isolater fra patienterne og patientinterview med henblik på at identificere en mulig smittekilde.

Udbrudsstammen

Bakterien er af typen Salmonella Strathcona. Ved helgenomsekventering af de bakterier, som blev isoleret fra patienterne, sås det, at de var meget nært genetisk beslægtede, og alle tilhører sekvenstype 2559.

Tilbage i 2011 sås det første udbrud i Danmark med denne type af salmonella. Små aflange ”Datterino” tomater var den sandsynlige smittekilde.

I 2020 var udbrudsstammen igen årsag til et salmonellaudbrud. I dette udbrud var det ikke muligt at udpege en smittekilde.

Siden er udbrudsstammen set i en række europæiske lande. I oktober 2025 udgav European Centre for Disease Prevention and Control en risikovurdering.

Generelt om salmonellainfektion

Salmonella findes hos dyr og kan smitte mennesker via fødevarer, som er forurenede med bakterien. Salmonella er en hyppig og velkendt årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. Der findes flere end 2.500 forskellige typer af salmonella.

Inkubationstid

Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, varierer fra 6-72 timer. Som regel 12-36 timer før symptomerne viser sig.

Symptomer

Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Rigeligt med væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger. Ved alvorlig diarrésygdom bør man søge læge.

Læs mere

Videnskablig artikel fra udbruddet i 2011: Outbreak of Salmonella Strathcona caused by datterino tomatoes, Denmark, 2011 | Epidemiology & Infection | Cambridge Core

Videnskablig artikel fra Eurosurveillance fra 2025: Insights into recurring multi-country outbreaks of Salmonella Strathcona associated with tomatoes, Europe, 2011 to 2024 - PubMed

Udbrud i 2011: EPI-NYT 4/2012

Udbrud i 2020: Udbrud af Salmonella Strathcona i Danmark

Risikovurdering fra European Centre for Disease Prevention and Control: Prolonged cross-border Salmonella outbreak linked to small tomatoes

Læs mere om salmonellainfektion.