Udbrud med invasiv listeriainfektion sekvenstype 8

I perioden fra 2018 til november 2024 blev syv personer syge med samme type Listeria monocytogenes. Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforskede det langstrakte sygdomsudbrud, som også inkluderede patienter i udlandet. Udbrudstypen blev fundet i spiseklare fiskeprodukter fra en dansk virksomhed.

Listeriainfektion er en fødevarebåren sygdom, der kan give blodforgiftning eller hjernehindebetændelse hos personer, der har nedsat immunforsvar. Sygdommen kan desuden være farlig for gravide og deres ufødte barn.

Listeriaudbrud er ofte langvarige og smitten kan optræde i en periode på op til flere år. Udbruddet inkluderede i alt syv personer, som blev syge over en syvårig periode med flere års mellemrum, men med fire sygdomstilfælde i 2024 (figur 1).

Status på sygdomsudbruddet

I alt blev syv personer smittet med den samme type af listeria i perioden fra sommeren 2018 til november 2024 (figur 1). Alle var indlagt. Patienterne var fire kvinder og tre mænd, medianalderen var 79 år og alle var over 65 år. Patienterne var bosat i hele landet (tabel 1).

Figur 1. Antal patienter med Listeria monocytogenes sekvenstype 8 i Danmark per år, 2018-2024

Tabel 1. Patienter med Listeria monocytogenes sekvenstype 8 i Danmark, 2018 - 2024 per region (n=7)

 Region  Antal patienter 
 Hovedstaden   3
 Sjælland   1
 Syddanmark   1
 Midtjylland   1
 Nordjylland   1
 I alt  7

Efterforskningen af udbruddet

Udbruddet blev håndteret i den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. SSI stod for helgenomsekventering af patienternes listeriaisolater og interview med patienter eller pårørende med henblik på at identificere en mulig smittekilde. Fødevarestyrelsen og de svenske myndigheder fandt Listeria monocytogenes som matchede den type, der blevet fundet i patienter i produkter fra en dansk virksomhed, der producerer fiskeprodukter. I forbindelse med disse fund blev der tilbagetrukket røgede lakseprodukter og Fødevarestyrelsen var på flere kontrolbesøg på virksomheden.

Udbrudsstammen

Bakterien er af typen Listeria monocytogenes. Ved helgenomsekventering af de Listeria monocytogenes-bakterier som er isoleret fra patienterne, sås det, at de er meget nært beslægtede og tilhører sekvenstype 8.

Særligt til sundhedspersonale

Sundhedspersoner bør være opmærksomme på listeriainfektion som differentialdiagnose, når personer henvender sig med relevante symptomer. Alvorlig listeriainfektion kan give blodforgiftning eller hjernehindebetændelse. Symptomerne omfatter høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand og nakke- og rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.

Kliniske mikrobiologiske afdelinger, der diagnosticerer en listeriainfektion, skal hurtigst muligt indsende listeriaisolater til Statens Serum Institut for yderligere typning.

Generelle råd til forebyggelse af listeriainfektion

Fødevarestyrelsen har vejledninger til, hvordan man undgår listeria, hvis man er alvorligt syg eller har nedsat immunforsvar eller er gravid. Her lyder rådene blandt andet:

  • Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
  • Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
  • Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste.

Fødevarestyrelsens vejledninger

Sådan undgår du listeria – hvis du er syg

Sådan undgår du listeria – hvis du er gravid

Læs mere

Nyhed om udbruddet (31. marts 2025): To listeriaudbrud kobles til dansk fiskeproducent

Læs mere om listeriainfektion

Læs mere om overvågning af listeriainfektion i Danmark