Udbrud med invasiv listeriainfektion sekvenstype 7 i Danmark forårsaget af fiskefrikadeller
I august og september 2025 er der på Statens Serum Institut registreret syv tilfælde af Listeria monocytogenes. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforsker sygdomsudbruddet, og har fundet, at færdiglavede fiskefrikadeller var smittekilden. Fiskefrikadellerne er blevet tilbagekaldt.
Om sygdomsudbruddet
Mellem den 13. og 17. september 2025 blev der på Statens Serum Institut registreret syv personer, som er smittet med den samme type Listeria monocytogenes (figur 1). Blandt de syge er 4 mænd og 3 kvinder. Patienterne er mellem 55-95 år (medianalder er 75 år). Patienterne er bosat forskellige steder i landet (tabel 1).
Tabel 1. Patienter med samme type Listeria monocytogenes i Danmark, august og september 2025, per region (n=7)
Region |
Antal patienter |
Hovedstaden | 0 |
Midtjylland |
0 |
Nordjylland | 2 |
Sjælland | 5 |
Syddanmark |
0 |
I alt |
7 |
Efterforskningen af udbruddet
Udbruddet bliver håndteret i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. SSI står for helgenomsekventering af listeriaisolater fra patienterne og interview med patienter eller pårørende med henblik på at identificere en mulig smittekilde.
Udbrudsopklaringen viste, at fiskefrikadeller var årsag til sygdomsudbruddet. Sammenligning af bakterier fra patienter og produktprøver fra virksomheden viste, at bakterierne var helt ens. Fiskefrikadellerne blev kaldt tilbage fra butikkerne 10. september 2025.
Udbrudsstammen
Bakterien er af typen Listeria monocytogenes. Ved helgenomsekventering af de Listeria monocytogenes-bakterier som er isoleret fra patienterne, ses det at de er meget nært beslægtede og tilhører sekvenstype 7. Denne type er tidligere set i Danmark tilbage i 2018-2021.
Fakta om listeria
Listeria er særlig farlig for syge, svækkede, ældre og gravide. Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste.
Fødevarestyrelsens vejledninger
Sådan undgår du listeria - hvis du er syg
Sådan undgår du listeria - hvis du er gravid
Læs mere
Nyhed om udbruddet (16. september 2025): Nyt sygdomsudbrud med listeria fra fiskefrikadeller
Tilbagekald fra Fødevarestyrelsen
Læs mere om listeriainfektion
Læs mere om overvågning af listeriainfektion i Danmark